Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

#metoo

Ik schreef een paar maanden geleden al over de kerstborrel na het werk waar het nodige gebeurde. Niet lang geleden ging het in onze hoofdstad mis tijdens een gewone borrel.

Een bankmedewerker, laten we hem Gijs noemen, misdroeg zich naar enkele vrouwelijke collega’s. En niet zo’n beetje ook: hij kneep in billen, aaide over ruggen, maakte seksuele toespelingen en likte aan andermans (vrouwelijke) oren. De dames waren daarvan niet gediend. Een mannelijke collega kreeg bovendien nog een klap.

Gijs was zo dronken die avond, dat hij het zich allemaal niet meer goed kon herinneren.

Een van de collega’s was zo boos over het gedrag van Gijs dat zij een klacht tegen hem indiende bij de bank. En de bank begreep dat wel: het gedrag van Gijs was grensoverschrijdend. En dit was niet de eerste keer dat Gijs in een dronken bui collega’s had lastiggevallen. Anderhalf jaar daarvoor was er ook al een incident met Gijs, waarbij hij handtastelijk was geworden. De bank besloot dan ook Gijs op staande voet te ontslaan.

Kantonrechter

Gijs was het daarmee niet eens en vroeg de kantonrechter dit ontslag op staande voet ongeldig te verklaren. Daarnaast wilde Gijs dat de bank hem zijn salaris door zou betalen. Gijs vond namelijk zijn gedrag helemaal niet zo ongepast, hij was immers dronken. En hoe had hij kunnen weten dat de dames niet gesteld waren op zijn toenaderingspogingen?

Tot verbazing van velen heeft Gijs deze zaak gewonnen. De kantonrechter stelde vast dat de bank een ‘Protocol ongewenste omgangsvormen’ heeft ingesteld. Dat is al heel goed. De bank heeft alleen nagelaten Gijs een officiële waarschuwing uit te delen na het eerste incident. En omdat hij niet officieel gewaarschuwd was, kon Gijs misschien niet snappen dat hij het niet nog een keer mocht doen. In deze tijd van #metoo voor velen een onbegrijpelijke uitspraak.

Belangrijke les

Er speelden natuurlijk meer factoren mee bij deze beslissing, maar voor werkgevers is dit een belangrijke les: beleid is mooi, toezien op de handhaving en tijdig waarschuwen is essentieel. Doet u dat niet, dan kan ongewenst gedrag wel eens ongestraft blijven.

Meer weten over arbeidsrecht? Ik help u graag verder: 0522-245502