Veel belangstelling pitstopdag Ten Kate

Nieuwleusen - Van heinde en verre kwamen ze zaterdag weer naar Nieuwleusen naar het motorwalhalla voor alle liefhebbers. Ten Kate Motoren hield weer de traditionele ‘pitstopdag’.

Op het terrein om de grote winkel en bedrijfshal van Ten Kate Motoren waren weer veel activiteiten georganiseerd, maar ook binnen kon de liefhebber zijn hart op halen. Motoren, motoren en nog eens motoren en alles wat daar bij komt kijken.

Voor het laten controleren van het vermogen van de motor op de vermogenstestbank stond een lange rij wachtenden waarbij de hamvraag is heeft mijn motor ook het vermogen dat bij de aankoop is verteld of is het in de loop van de tijd verminderd en hoeveel dan. Ook de vering van de motoren kon gecontroleerd worden. In de bandenhoek waren zes werkplekken waar monteurs hard aan het werk waren om nieuwe banden te monteren; zaterdag was het de kans van je leven om tegen een verlaagde prijs nieuwe banden te laten aan brengen en daar werd veel gebruik van gemaakt.

Dagelijkse kleding

Bij de vaart stond een disjockey in een prachtig voertuig muziek te draaien en binnen in de grote hal stonden twee hele grote dames een raceauto te showen. Bij nader inzien waren ze toch kleiner maar hun hakken waren heel hoog. Voor iedereen was er wel iets te beleven, naast de motorrijders waren er onder het publiek natuurlijk ook burgers direct te herkennen aan hun dagelijkse kleren, niet in motorpakken. Voor de kinderen was er een mooie en uitdagende quadbaan met twee motoren waar ze hun rondje konden rijden en vanzelfsprekend was er ook gelegenheid om de innerlijk mens te versterken. Kortom alles op motorgebied was hier vandaag aanwezig.

Bij de stand van BOT Back on track dat wil zeggen stond voorzitter Evert Welvaart bij een grote rij klassieke voertuigen . ‘Onze vereniging telt 150 leden en we hebben als doelstelling het houden van demonstratieritten voor klassieke wegracemotoren. De leden rijden op klassieke machines die door de rijders gekoesterd worden met het doel om het publiek te laten genieten van een rijdend motormuseum, waarbij niet de snelheid maar de gezelligheid hoog in het vaandel staat.’

Het gesprek met de voorzitter werd onderbroken door een van de leden van de vereniging Leen de heer uit Bleskengraaf (Zuid Holland) die stelde: ‘Ik hoor de muziek van een Ducati’, op de vermogenstestbank werd de machine getest. ‘Mooi he’, voegde hij er aan toe. ’Weinig vermogen duurt veel te lang.’ Leen de Heer is superenthousiast over de motor weekenden ‘dat is meer dan alleen het motorrijden het hele weekeinde.’

Originele staat

Bijzonder noemde hij de activiteit waarbij twee coureurs gedurende drie uur om beurten op dezelfde motor op een circuit rijden en moeten proberen in dezelfde gemiddelde snelheid hun rondjes te rijden.

Het doel van de vereniging het in stand houden of in originele staat brengen van klassieke wegracemotoren van minimaal 25 jaar of ouder en deze voor het nageslacht te behouden. Een rijdend museum met de klassieke wegracemotoren te presenteren aan het publiek en een impressie te geven hoe wegraces met de klassieke klasse indeling er vroeger uitzagen. Evert Welvaart verwijst ook nog even naar 17 juni als zijn vereniging in Zwolle op de Hessenpoort een demo dag houdt.