Talen wil rekening opruimen afvalberg niet betalen

Den Haag - Afvalverwerker Albert Talen is inmiddels gestopt in Staphorst. Zijn milieuvergunning is ingetrokken en hij werkt aan een doorstart in Meppel.

De laatste rekening is opgemaakt, maar Talen weigert die te betalen. Het gaat om een bedrag van ruim 45.000 euro dat door de gemeente Staphorst is voorgeschoten voor de verwijdering van een afvalberg. Mount Staphorst, zoals die in de volksmond is gaan heten.

De Raad van State zal in deze waarschijnlijk laatste zaak over de kwestie van Talen met de gemeente Staphorst een oordeel moeten gevel over de vraag ‘Wie betaalt de rekening?’. Talen moet vrezen dat hij aan het kortste eind gaat trekken.

Hij stortte meerdere keren afval op de openbare weg naast zijn bedrijfsterrein. En in die gevallen werd het afval ook op zijn kosten verwijderd. Rechtszaken hierover werden door hem verloren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zal het dit keer niet anders zijn, omdat de afvalverwerker nu weer dezelfde argumenten aanvoert. Hij stelt dat hij in de problemen is gekomen door toedoen van de gemeente. Die kwam afspraken niet na over het in gebruik nemen van een ander terrein in ruil voor grond die de gemeente nodig had voor de aanleg van de Westerparallelweg. De rechtbank in Zwolle oordeelde in deze nieuwe zaak ook dat Talen de gemeente bij de rechter had kunnen aanklagen. Maar die koos voor eigenrichting.

De afvalverwerker vindt dat de gemeente de rekening niet op zijn bord moet leggen. Onder bijzondere omstandigheden kan daar namelijk van worden afgezien. En volgens Talen is dat hier het geval, omdat de gemeente zelf ook geen schone handen in deze zaak heeft gehad.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.