‘Intelligente humorist’ neemt afscheid van Staphorster college

Staphorst - Integer, zeer intelligent en zelfs zo dat je hem af en toe bijna kwijtraakt. Zeer humoristisch, eigenzinnig en toch ook bescheiden. Typeringen van Sytse de Jong. Woensdag nam hij officieus afscheid van Staphorst met een receptie.

Mr. dr. Sytse de Jong nam afscheid. Officieus, want hij gaat pas echt weg als er een nieuw college zit en dat is pas over een paar weken. Vele tientallen mensen bezochten woensdagmiddag de afscheidsreceptie in het gemeentehuis. De Jong was twaalf jaar wethouder en vier jaar raadslid.

‘Man van het woord’

‘Wethouder namens de SGP, niet voor de SGP’, zei burgemeester Theo Segers. ‘Een man van het woord ook. De Jong is oud-journalist en hij is graag met taal in de weer. ‘Als we een moeizaam collegebesluit moesten maken, keken we naar Sytse. Hij dook dan in zijn laptop en kwam even later met prachtige zinnen die raak waren’, aldus Segers. Hij roemde vooral De Jongs grote intelligentie. Dat blijkt ook uit zijn studies, commentaren in kranten en het belichten van onderwerpen met net weer andere gezichtspunten.

Cabrio

Sytse de Jong reed als afscheid met zijn vrouw Grietje een rondje in een cabrio door de gemeente. De Jong toonde zich bescheiden. Hij is naar eigen zeggen geen man met een lijst van wapenfeiten. Wars van borstklopperij. ‘Ik deed het voor het algemeen belang. Gewoon je best doen. Nu neem ik afstand van de gemeente Staphorst. Ik ga niet aan de zijlijn staan roepen.’ Aan het eind van zijn toespraak verklaarde hij de liefde aan zijn vrouw Grietje, al jaren zijn steun en toeverlaat.