School Wanneperveen draait oude film uit 1946 tijdens reünie

Wanneperveen – Een feest van herkenning en herinneringen was zaterdag de reünie in het multifunctionele centrum De Wanne in Wanneperveen waar honderden oud-leerlingen van de plaatselijke openbare lagere school uit alle windstreken acte de présence gaven.

Tot grote vreugde van de organisatoren die zeer ingenomen met ‘het fantastische aantal mensen’ dat naar De Wanne was gekomen.

Diezelfde organisatoren van de reünie zeiden overigens al zeker een half jaar voorpret te hebben gehad door de vele foto’s en filmpjes uit soms lang vervlogen tijden, die door oud-leerlingen van de school waren ingestuurd. Een van die filmpjes, die waren opgestuurd, was wel heel bijzonder. De mini-rolprent was gemaakt tijdens een schoolkamp op Terschelling in 1946. Daarop huppelen onder andere de leerlingen van toen over de havenkade van het Waddeneiland met de vuurtoren Brandaris op de achtergrond.

De reünisten werden onthaald in de sportzaal van het ‘dorpshuis’ waar ze werden toegesproken door oud-leerling Michiel Oostenbrink, nu beheerder van De Wanne. Daar zagen veel oud-scholieren, die elkaar uit het oog waren verloren, elkaar na jaren weer terug. Wie zijn mede-leerlingen van toen niet direct herkende werd geholpen door de naamplaatjes die zij droegen. De herkenning maakte de tongen dan los en herinneringen over die goeie ouwe tijd vlogen over en weer over de tafels in de grote zaal en later op het terras van de Wanne. “Ik stond meer op de gang dan dat ik in de klas zat”, riep een oud-leerling, die destijds zeer waarschijnlijk teveel kattenkwaad uitvrat en blijkbaar vaak voor straf de gang op werd gestuurd.

De reünisten maakten later in de middag vanaf De Wanne een korte wandeling naar de huidige samenlevingsschool De Lisdodde – de openbare lagere school ’t Vonder is al verleden tijd – waar zij een expositie van honderden foto’s van vroeger konden bekijken. Op die oude zwart-wit foto’s waren ook enkele BN’ers te zien die de school in Wanneperveen hebben bezocht, zoals de wielrenners Wicher en Jans Vlot en de schaatsers Mark Prins en Leonie Lubbinge.

De nostalgische kiekjes bestonden voornamelijk uit klassenfoto’s, feestweken, schoolreisjes en schoolkampen. Overbodig te zeggen dat velen lang bij deze expositie bleven hangen om de foto’s van toen goed te kunnen bekijken. Maar er werd ook een nieuwe klassenfoto gemaakt van alle reünie-bezoekers op het zonovergoten schoolplein van De Lisdodde. Aan het eind van de middag kregen de oud-leerlingen en leerkrachten een maaltijd aangeboden. De reünie werd ’s avonds muzikaal opgeluisterd door de coverband Take 7 uit Meppel.