Voorzet
Door Flip Vellinga

Levensgenieter

We kwamen elkaar een paar weken geleden per toeval tegen bij wijkcentrum De Poele

Hij kwam naar buiten, opgeruimd als altijd. Bruin gezicht, gulle lach en nog steeds een soepele tred. De begroeting was hartelijk, als vanouds eigenlijk. We schudden elkaar de hand en het voelde direct weer goed.

Wim van Echten was gedurende twee periodes leider van het elftal dat ik trainde. Een mooie tijd, waarin we succes koppelden aan plezier. Samen met zijn maatje Jan Snijders was hij van onschatbare waarde in het randgebeuren. De sinaasappelen in de rust groeiden uit tot een traditie, maar vooral in de contacten met de spelers was Wim van grote waarde.

Oneliners

Waar Jan bijna altijd de nuance zocht, was zijn collega-leider de man van de korte oneliners. Dat zorgde dikwijls voor hilariteit, maar wie de voormalige buitenspeler van MJV een beetje kende, wist dat hij er niemand mee wilde kwetsen. Humor is altijd een van zijn handelsmerken geweest.

Een trainer van de tegenstander die na afloop in de bestuurskamer nogal vervelend reageerde op de wedstrijd, werd direct op z’n nummer gezet. ‘Je bent toch onderwijzer?’ vroeg Wim quasi onverschillig. De man knikte. ‘Dan moet je zorgen dat je vanboven wat wijzer wordt’, pareerde Van Echten, met een knipoog.

Soms moesten de dingen gewoon even worden gezegd. Een speler die net vijf minuten in het veld stond en twee foute ballen had gespeeld, wist ook waar hij aan toe was. ‘Haal er maar weer uit’, adviseerde Wim steevast de technische staf.

Scorend vermogen

Zelf was hij een begenadigd buitenspeler. Het was nog in de jaren dat een linkspoot op links stond en de achterlijn haalde om de spits te bedienen. Wim van Echten beheerste die kunst als geen ander. Als linksbuiten van MJV, de voorloper van FC Meppel, beschikte hij tevens over scorend vermogen. Hij had een neusje voor de goal en kon ook uitstekend koppen.

Bij de kaartclub van de zaterdagvereniging was hij gedurende vele seizoenen de spin in het web. Hij was dan zichtbaar in z’n element. Een praatje, een drankje, en de tijd stond stil.

Terrassen

De laatste tijd sukkelt Wim wat met z’n gezondheid. Dat is lastig te aanvaarden voor deze man, die graag zo veel doet. Samen met zijn charmante vrouw Gé probeert hij toch nog zo veel mogelijk van het leven te genieten. Bovendien: vanuit hun prachtige appartement in de binnenstad zijn de terrassen op loopafstand.

Intussen tover ik een glimlach tevoorschijn wanneer ik terugdenk aan alle bijzondere momenten, zoals tijdens het teamuitje boven zijn toenmalige groentehandel, waarin de sfeer naarmate de avond vorderde almaar uitbundiger werd en een grote pompoen als wedstrijdbal werd gebruikt. Uiteraard sneuvelde het imposante cultuurgewas, maar Wim deed er niet moeilijk over.

Nadat we elkaar tijdens de wedstrijdbespreking even diep in de ogen hadden gekeken, werd de schade vergoed.

Herinnering

Herinnering is een vorm van ontmoeting. Op de parkeerplaats van De Poele kwam het verleden weer even tot leven. Wim van Echten heeft er mede voor gezorgd dat er na vijfentwintig jaar trainerschap prachtige verhalen kunnen worden geschreven.

En gelukkig kunnen er zeker nog een paar hoofdstukken aan worden toegevoegd. Het boek is nog niet dicht.