Voorzet
Door Flip Vellinga

Vertrouwen

Nog twee wedstrijden winnen en Alcides speelt volgend seizoen weer in de hoofdklasse.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want komende zondag wacht in de halve finale Rohda Raalte, een tegenstander van formaat, terwijl bij een gunstig resultaat een week later de kroon op het seizoen kan worden gezet tegen de winnaar van de ontmoeting tussen VOC uit Rotterdam en DEM uit Beverwijk.

Het is knap dat Wilko Niemer in zijn eerste jaar als hoofdtrainer direct zijn stempel op het elftal heeft gedrukt. Natuurlijk waren er ook teleurstellingen, zoals de uitschakeling in de halve finale van het bekertoernooi tegen Urk, en de thuisnederlagen in de competitie tegen Hoogeveen en Noordster, waardoor het kampioenschap werd verspeeld.

Mentale tik

Die laatste wedstrijd zorgde voor een mentale tik bij de groep en een slecht gevoel bij Niemer, omdat niet iedereen zich die zondag aan de gemaakte afspraken had gehouden. Wanneer een teamproces wordt ondermijnd, worden er tact en overredingskracht van de trainer gevraagd.

Succes kan alleen worden behaald wanneer het gestelde doel een gemeenschappelijk doel is. Teamgeest, saamhorigheid en discipline zijn belangrijke pijlers onder het proces dat dit seizoen is ingezet.

Niemer is er, na het echec tegen Noordster, in geslaagd het chagrijn te verdrijven. Alcides staat weer op scherp voor de beslissende weken van het seizoen en hoewel er voor de fijnproevers afgelopen zondag weinig te genieten viel, toonde de coach zich na afloop tevreden over de mentale weerbaarheid van zijn ploeg.

Eerzuchtig

Vanuit de vereniging is promotie overigens meer een kwestie van wens dan verplichting. Alcides móet niet promoveren, Alcides mág promoveren. Met die wetenschap als uitgangspunt zal Niemer er alles aan doen om zijn spelers ook voor de resterende duels op scherp te zetten. Zo eerzuchtig is hij wel.

De selectie voor het nieuwe seizoen is al in een vroegtijdig stadium rondgekomen en ondanks het vertrek van sterkhouders als Eric-Jan Lijzen (einde carrière) en Martin van ’t Ende (Staphorst) blijft er voldoende kwaliteit over om een avontuur in de hoofdklasse met vertrouwen tegemoet te zien.

Vertrouwen

Voor de echte Alcideanen was het extra leuk dat uitgerekend Ryan Luyckx afgelopen zondag de winnende treffer scoorde. De aanvaller was immers recentelijk de schlemiel in de strafschoppenserie tegen Urk en schoot als speler van Alcides A1 in 2016 een belangrijke penalty in een beslissingswedstrijd tegen HZVV A1, om handhaving in de vierde divisie, tegen de paal. Nu was hij de held.

Het zal ongetwijfeld van invloed zijn op zijn spel komende zondag. Want voor succes is vooral vertrouwen nodig.