Voorzet
Door Flip Vellinga

Een nieuwe kans

Het was in het najaar van 2015 dat we even kort contact hadden in de aanloop naar het varend sportsymposium van de Meppeler Courant.

Via relatie Eilt Staal hadden we een mooi programma kunnen samenstellen, met in het forum onder meer technisch directeur Gerard Nijkamp en commercieel directeur Joost Broerse van PEC Zwolle.

Op het laatste moment besloten we ook Wouter Marinus uit te nodigen. Hij was de revelatie van de eerste maanden van dat seizoen en had indruk gemaakt in de basisformatie van Ron Jans door zijn voetballend vermogen, zijn diepgang en belangrijke goals. Wouter deed niet moeilijk, hij had die avond eigenlijk nog andere verplichtingen, maar stapte goedgeluimd aan boord van de Jan Plezier.

Goed verhaal

Het werd een uiterst onderhoudende avond. De jonge prof had een goed verhaal en was voor iedereen aanspreekbaar. Een toegankelijke jongen, die op het punt van een definitieve doorbraak in het betaald voetbal stond.

Zo leek het althans, maar door blessures verdween de inwoner van Zuidwolde langzaam in de anonimiteit. Hij verscheen nog slechts sporadisch in de basis en kende ook onder John van ’t Schip een weinig gelukkig seizoen.

De concurrentie op het middenveld was groot, hij was opnieuw niet topfit en zag PEC Zwolle, met een excellerende Mustafa Saymak, een fantastische eerste seizoenshelft spelen. Na de winterstop trad het verval in en hoewel Wouter Marinus een aantal keren aan de aftrap stond, was de chemie in de ploeg verdwenen.

FC Emmen

Maandag werd bekend dat de middenvelder met ingang van komend seizoen deel uitmaakt van de kersverse eredivisionist FC Emmen. Het nieuws werd bevestigd door John van ’t Schip. Dat leidde tot tal van reacties, vooral van teleurgestelde supporters, die het betreuren dat Wouter Marinus de club verlaat.

Van ’t Schip kreeg het verwijt dat hij de speler verkeerd heeft gebruikt, maar de trainer pareerde de kritiek door te stellen dat het vooral de blessures zijn geweest die Marinus parten hebben gespeeld. ‘Ik hoop dat hij veel aan voetballen toekomt’, besloot Van ’t Schip zijn tweet.

Slimme zet

Die wens kunnen we slechts onderschrijven. Wouter Marinus is te goed voor de bank en heeft het niveau om aan de Oude Meerdijk aan te tonen dat hij in alle opzichten een volwaardige eredivisiespeler is. Ook De Graafschap en SC Cambuur waren in de markt voor de middenvelder, maar het is mooi dat hij zijn profcarrière een vervolg geeft in de provincie waarin hij opgroeide.

De clubleiding van FC Emmen biedt de speler de kans zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Dat is een slimme zet van de club. Marinus wordt transfervrij overgenomen en is een échte aanwinst voor het elftal van Dick Lukkien. Daarnaast is zijn komst goed voor de regiobinding. En zo ontstaat in alle opzichten een win-winsituatie.

Uitdaging

Soms is het goed om in een nieuwe omgeving een nieuwe start te maken.Wouter Marinus heeft de uitdaging gevonden die hij zocht. Niet ver van huis, bij een club die past bij zijn nuchtere karakter. En nu maar hopen dat de knie meewerkt, dan lijkt succes verzekerd.