Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

De Whatsapp-koop

Het echtpaar Gerards woonde al jaren met veel plezier in het Zuiden van het land. Ze hadden een prachtige woning met een ruime tuin in een fijne buurt. Maar de leeftijd begon te tellen en meneer en mevrouw Gerards keken al met een schuin oog naar een appartement voor ouderen met de nodige voorzieningen. Ze waren nu dan wel nog gezond, maar ja, voor hoe lang?

De woning werd te koop gezet, en al snel kwam een jong stel kijken, de Bennies. Zij zagen het helemaal voor zich: huis groot genoeg voor de kinderen, de lommerrijke buurt, dicht bij scholen. Het loven en bieden begon al snel en na een korte onderhandeling waren de Gerards en de Bennies het er wel over eens: voor het fraaie bedrag van 695.000 euro was de koop rond.

De Bennies pakten het voortvarend aan en stelden de koopovereenkomst op. Per mail werd die verstuurd aan het echtpaar Gerards. En ach, er stonden geen rare dingen in, dus de Gerards waren het er wel mee eens. Ze stuurden zelfs nog een whatsapp-berichtje naar de Bennies: ‘Morgen heb je de koopovereenkomst voorzien van onze handtekening.’

Maar een dag later volgde niets, en nog een dag later nog niets. Wat was er toch aan de hand, dachten de Bennies, en ze belden maar eens. En toen volgde het slechte nieuws: meneer en mevrouw Gerards hadden spijt. ‘De woning wordt niet aan jullie verkocht,’ zo lieten zij weten.

De Bennies waren woest! Ze hadden al een school uitgekozen, de hypotheek was rond, het eigen huis was al verkocht en straks stonden ze op straat?! Een spoed-eisende zaak dus en een kort geding volgde. Afspraak was immers afspraak, en ze hadden bewijs: de whatsapp-berichten. De woning moest op korte termijn alsnog aan de Bennies worden verkocht.

Maar nee, de rechter wees die eis niet toe. De wet bepaalt dat een particulier een koopovereenkomst schriftelijk moet sluiten. En een whatsapp-bericht is niet gelijk aan de schriftelijke koopovereenkomst. Het bericht was wel een toezegging om te ondertekenen, maar geen daadwerkelijke handtekening, aldus de rechter. De Bennies hadden gewoon pech dat de Gerards tóch zelf in het huis wilden blijven wonen.