Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… hoe is het

Vandaag was ik echt een awesome mom. Serieus. Vandaag heb ik namelijk ingestemd met de aanschaf van een squishy met orbies. Dat hadden mijn spruiten echt never nooit niet verwacht, want meestal doe ik echt heel akward over dat soort dingen.

Aldus mijn kinderen dan. Zelf vind ik dat ik daar altijd heel ok over ben. Alleen bij slime, en dan vooral slime met additionals als glitter of snow, zet ik altijd mijn veto in. Maar de lol van squishies met orbies snap ik wel.

Sterker nog: ik snap waar ze het over hebben als ze met hun liefste blikken en loze beloftes als “dan ruim ik de hele maand mijn kamer op” bij me komen bedelen om zo’n ding. Dat heb ik vlak daarvoor natuurlijk eerst even op mijn telefoon gegoogled (eerst sqeezee, toen scuisie en toen squishy), maar dat vertel ik hen niet.

Ik ben dol op jargon. Misschien is het beheersen van diverse soorten jargon wel te scharen onder een van mijn quilty pleasures. Of trauma verwerking. Omdat ik ooit heel hard ben uitgelachen door mijn zussen – die wel oud genoeg waren om te stappen en ik niet – toen ik dacht dat Acid een kledingmerk was. En voor de mensen die ook te jong waren om het bewust meegemaakt te hebben: het is een muziekstroom.

Anyway, ik ben dol op jargon. Als iemand me vroeger vroeg hoe het met me ging, dan wist ik heus wel dat dat gewoon een openingszin is, die geenszins de indruk moet wekken dat de vraagsteller oprecht geïnteresseerd was in hoe het met me ging. Op zo’n vraag zei je ook nimmer “nou, heb je even?”, om vervolgens volledig uit de doeken te doen hoe je afgelopen menstruatie was vergaan. Dat wilde die persoon namelijk niet weten. Die wilde gewoon de volgende dag niet op het schoolplein via via horen dat hij/zij echt totaal niet sociaal was. Dat hij/zij me echt wel zag staan maar geen woord had gezegd.

Tegenwoordig spreken we trouwens niet meer van “hoe is het?”, maar van “ben je afgevallen?” Gewoon, een leuk, gezellig zinnetje om een volstrekt willekeurig maar in elk geval gans ander onderwerp mee aan te snijden. Dus pp zo’n vraag antwoord je dan ook niet: “ja, wil je mijn statistieken zien?”, maar zeg je gewoon: nee, kep een wijde jurk aan. Wijntje?