Molenplan voor Staphorst lag klaar

Rouveen - De gemeente Staphorst moet drie extra windmolens realiseren van Overijssel. Ze koos na een procedure waarbij gegadigden zich konden inschrijven voor een 100 procent coöperatief plan van de Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst.

Spoorwind, het bedrijf dat al drie molens heeft in Rouveen, had echter al jarenlang een kant en klaar plan op de plank liggen voor vier extra molens rondom Rouveen.

Volgens Spoorwind waren provincie en de gemeente tot in detail op de hoogte van dit plan en had ook dit plan een coöperatief gehalte. Volgens een woordvoerder van Spoorwind waren alle noodzakelijke en kostbare onderzoeken afgerond en kon het plan meteen in procedure. Dat zou enorm veel tijd schelen. Dat is belangrijk wat Overijssel wil dat de molens van Wij Duurzaam Staphorst voor 2021 draaien. Of dat gehaald wordt, is de grote vraag. Overijssel duldt geen vertraging. De afspraken met het Rijk om 85 megawatt aan windenergie te realiseren voor 2021 zijn keihard. Staphorst moet de laatste 12 megawatt invullen.

Overrulen

Overijssel dreigde al eerder de gemeente Staphorst te overrulen om met een zogeheten provinciaal inpassingsplan zelf de 12 megawatt aan windenergie in Staphorst te regelen. Staphorst wilde namelijk geen extra molens. Overijssel dwong de gemeente. Zonder twijfel was Overijssel bij Spoorwind uitgekomen als Staphorst bleef weigeren. Dit bedrijf had immers een kant en klaar plan klaar liggen, dat ook nog eens in het provinciaal zoekgebied valt.

De drie huidige molens van Spoorwind in Rouveen zijn weg. Eind dit jaar komen er drie veel krachtigere exemplaren voor terug. Via de Windcentrale kunnen gegadigden aandelen in de vorm van winddelen kopen, waarmee deze molens in handen komen van burgers die een rendement van 6 procent tegemoet kunnen zijn.

Coöperatief plan

De gemeente laat weten dat de bedoeling van het traject om te komen tot de verplichte 12 megawatt een open proces met gelijke kansen voor een ieder was. ‘Iedereen mocht een initiatief indienen. Daar is toen over gecommuniceerd vanuit de gemeente en er is een informatieavond geweest. Het was aan Spoorwind of ze daar gebruik van wilde maken. Het bedrijf diende geen voorstel in’, laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Wethouder Bert Krale zegt dat een coöperatief plan wat anders is dan molens opdelen in aandelen. ‘Bij een coöperatie gaan de gelden die onder de streep overblijven naar de samenleving en bij aandelen gaat dat geld naar aandeelhouders. Dat is wat anders.’