Kunstexpeditie Into Nature start dit weekeinde

Frederiksoord - De tweejaarlijkse kunstexpeditie Into Nature start zondag. Tot 16 september zijn op verschillende locaties in Frederiksoord en op het Holtingerveld kunstwerken te zien van internationaal aansprekende kunstenaars.

Into Nature is een beeldende kunstroute in het Drentse landschap met werken van internationaal aansprekende kunstenaars. Na de fascinerende eerste editie in 2016 in Noord-Drenthe is Into Nature dit jaar te zien in de zuidwesthoek van de provincie.

Bezoekers kunnen tot half september op zoek naar spectaculaire kunstwerken van onder meer Matthew Day Jackson, David Claerbout, Sarah van Sonsbeeck en Lotte Geeven. Into Nature is een initiatief van de samenwerkende kunstinstellingen het Drents Museum, Stichting Kunst & Cultuur, Stichting Kunst in Kolderveen (KiK) en Museum De Buitenplaats.

Uiteenlopende landschapstypes

Deze zomer is het thema Into Nature: Out of Darkness en fietsen en wandelen bezoekers langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Er zijn kunstwerken te ontdekken in uiteenlopende landschapstypes waar de mens al duizenden jaren zoekt naar zijn verhouding met de natuur. De route start in Frederiksoord, midden in de Koloniën van Weldadigheid

De andere startlocatie is een van de donkerste plaatsen van Nederland: het Holtingerveld bij Havelte. Zo ontstaat een contrast tussen Frederiksoord als product van de Verlichting en de duisternis van het Holtingerveld. Speciaal voor Into Nature zijn de schaapskooi, het Huis van Weldadigheid, het Sterrebos en de voormalige Tuinbouwschool -waar de natuur inmiddels zijn eigen weg gevonden heeft- beschikbaar gesteld als expositielocaties. Ook het kerkje in Wapserveen en de wachttoren op de voormalige Amerikaanse legerbasis bij Darp zijn bij hte project betrokken.

Internationale mix

Het team van curatoren, onder leiding van artistiek leider Hans den Hartog Jager, heeft een internationale mix van zeventien vooraanstaande kunstenaars naar Drenthe weten te lokken. Zo heeft Adrián Villar Rojas uit Argentinië speciaal voor Into Nature tientallen vogelnesten nagebouwd die dit voorjaar zijn geplaatst op verschillende locaties langs de route. Het Britse kunstenaarsduo Heather & Ivan Morison maakt een installatie op het Holtingerveld die ook te huur zal zijn als overnachtingslocatie.

Onderweg in het landschap komen bezoekers een filminstallatie tegen die Anne Geene, winnares van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018, maakte met Arjan de Nooy. De IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson toont een bijzonder lichtkunstwerk. En zo is er nog veel meer: zoals de ‘remake’ van Jungle Book, een spectaculaire ingreep in de kassen in Frederiksoord en een groot geheim bij een hunebed.

Informatie

Into Nature: Out of Darkness is te zien van 1 juli t/m 16 september op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur in Frederiksoord en op het Holtingerveld. Op de website van Into Nature is alle informatie te vinden over het programma, de kunstenaars, locaties, Tickets voor Into Nature zijn te koop via onze webshop en bij onze ticketlocaties in Frederiksoord en op het Holtingerveld. Daarnaast zijn tickets te koop in de Museumshop van het Drents Museum, bij Museum De Buitenplaats en bij Rabotheater de Meenthe.

Zie www.intonature.net.