Voorzet
Door Flip Vellinga

Mooi mens, mooie herinneringen

Soms komt het verleden tot leven via een bericht op Facebook. Afgelopen maandag werd ik geraakt door een foto die Leonore Koopmans had geplaatst van haar vader Pieter, die op 23 juli 2006 stierf na een hartstilstand tijdens een mountainbiketocht met de eerste selectie van MSC.

Het was op een warme zondag en het telefoontje dat ik die middag kreeg van de huidige voorzitter Arjan Jonkers zorgde voor totale ontreddering.

Ik leerde Pieter Koopmans kennen in de jaren dat ik als jeugdtrainer bij de club werkte en natuurlijk als verslaggever van deze krant bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Een aimabel mens met passie voor sport en veel gevoel voor humor.

De perfecte gastheer, die niet alleen oog had voor de invloedrijke sponsors, maar met even veel plezier in gesprek ging met de trouwe leden die door weer en wind hun club kwamen aanmoedigen.

Hij had zelf een verleden als wedstrijdzwemmer, maar voelde zich ook in de voetbalwereld zichtbaar op zijn gemak. Koopmans was een verbinder, iemand die oog had voor het grote geheel.

Geïnteresseerd

Ik herinner me de uitvoerige discussies die we voerden over de manier van trainen, de speelwijze en de omgang met de spelers. Hij was dan oprecht geïnteresseerd en kon genieten van de ontwikkeling die het elftal doormaakte. Uiteindelijk resulteerde dat in 2001 in promotie van het A1-elftal naar de hoofdklasse en natuurlijk was Pieter Koopmans die dag als jeugdvoorzitter van begin tot eind aanwezig. Hij was veel méér dan bestuurder, hij was tevens supporter en bovenal vriend van de spelers.

Het feest dat bij terugkomst werd gevierd in de kantine en later een vervolg kreeg in de binnenstad was intens en hartstochtelijk. Pieter genoot, zoals hij de hele dag had genoten. Een bobo met een jongensachtige uitstraling en een aanstekelijk lach, alsof hij net zelf het winnende doelpunt had gemaakt.

Indrukwekkend

Vijf jaar later maakte hij zich op voor een nieuwe rol als teammanager van het eerste elftal. Het was een rol die hem op het lijf was geschreven. Helaas sloeg het noodlot toe en overleed Pieter Koopmans op veel te jonge leeftijd.

De verslagenheid was groot. De uitvaart die volgde was indrukwekkend: de complete MSC-familie was gekleed in het wit-zwart en de kist werd gedragen door spelers van het eerste elftal. Het was een passend eerbetoon aan een kundig bestuurder en onvermoeibare duizendpoot.

Alweer twaalf jaar moeten we je missen, schreef dochter Leonore afgelopen maandag en plaatste een mooie foto van haar vader op Facebook. Opnieuw werd ik even stil. Wat gaat de tijd toch snel. Ik koester de mooie herinneringen aan een mooi mens. Zijn echtgenote en beide dochters mogen trots zijn op alles wat hun vader voor de sport in het algemeen en MSC in het bijzonder heeft betekend.