Ernest Mols herovert zijn titel 'vuistbijl maken'

Diever - Ernest Mols mag zich weer een jaar lang Nederlands kampioen vuistbijlmaken noemen. De inwoner van Diever heroverde gisteren na een jaar afwezigheid weer de titel.

Al vroeg in de ochtend was het donderdagmorgen een drukte van jewelste op de Brink in Diever. Onder het waakzame oog van de baby-mammoet vertrokken de deelnemers van de Drentse Fiets4Daagse voor hun voorlaatste dagtrip. Op hetzelfde moment waren veel vrijwilligers van het OERmuseum al aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor het ‘Nationale Kampioenschap Vuistbijl maken’, georganiseerd door het OERmuseum.

Zes deelnemers hadden zich aangemeld voor het kampioenschap. Heel veel uitleg van de te voren was niet echt nodig, alle deelnemers wisten genoeg van vuistbijlen. Voor het publiek waren in een vitrine echte gevonden vuistbijlen uit Turkije, Afrika, Europa en uit Diever tentoongesteld. Dus eerst maar eens een goede steen uitzoeken. Er stonden manden vol klaar want, zo leerde het publiek al snel: de ene steen is de ander niet. Sommige deelnemers namen hun eigen stenen mee, stenen afkomstig uit noord Frankrijk, Zuidoost Engeland en Denemarken zijn populair. De leden van de vuursteen werkgroep komend doorgaans met een zwaarder beladen auto terug van vakantie dan de meeste andere Nederlanders. De structuur van de steen, daar gaat het om, zo leerden we in 2017 al van Jaap Beuker, auteur van onder andere het boek “vuurstenen werktuigen, technologie op het scherp van de snede”.

Om klokslag 10:00 uur startten de 6 deelnemers vol goede moed. Stenen werden omgetoverd tot prachtige vuistbijlen maar soms was de “laatste” klap er één te veel en moest overnieuw worden begonnen. Het is en blijft scherp, dus er werden ook wel wat pleisters geplakt. Voor het publiek waren en veiligheidsbrillen beschikbaar want de spaanders  vliegen in het rond. Hoofdgereedschap bij het maken van vuistbijlen is het dichtst bij het hoofd zittende stuk gewei van een rendier, een hert of een eland. De leden van de vuurwerk werkgroep hebben soms meer moeite met het vinden van een geschikt stuk gewei dan met het vinden van geschikte stenen. Ook harde en zachte stenen worden gebruikt om afslagen te slaan en om wat bij de vijlen. Uiteindelijk was het Ernest Mols die na twee uur van een vuursteen de mooiste vuistbijl maakte en Henk Paas uit Assen onttroonde als Nederlands kampioen. Henk van Blitterswijk van het buitencentrum in Wilhelminaoord werd tweede. Jan Willem van der Drift, lid van de vuursteen werkgroep en Wil Kreike, voorzitter van het Oermuseum vormden de jury.