Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus... nasty

Soms vraag ik me af hoe het me zou vergaan als ik van de een op de andere dag heel ander werk zou doen.

Dat ik op maandag nog gewoon lekker teksten aan het schrijven ben, en op dinsdag ineens directeur ben van een basisschool. Of van een multinational. Of van Nederland. En of het moeilijk zou zijn. Want ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Of ik het wil is een tweede, trouwens. Want er zijn veel meer dingen die ik wel kan, maar die ik gewoon niet wil.

Strijken bijvoorbeeld. Kan ik prima. Maar elke vezel in mijn lijf roept dat het leven te kort is om alle rimpels weg te willen strijken. Dat ik mijn tijd veel nuttiger kan besteden. Of in elk geval leuker. Dus sla ik het strijken over.

Net als het wassen van mijn auto. Van binnen probeer ik hem nog wel enigszins netjes te houden, maar dat reikt niet veel verder dan eens in de zoveel tijd overal de lege pakjes drinken, mandarijnenschillen en hard geworden stukken zacht te verzamelen en in een vuilniszak te stoppen. En dan heb ik de boel weer behoorlijk op orde.

Totdat mijn zoon jarig is, en de hele auto bomvol zit met stuiterende jongetjes die ik steeds bij de verkeerde naam noem omdat ik het maar niet voor elkaar krijg om te onthouden wie wie is. En die ik als complete roedel, mét gevulde buik, moet zien af te leveren bij de speeltuin. Zonder trauma. Mét geduld.

Dat ernstig op de proef wordt gesteld als er een vanuit achterin de auto begint te roepen dat ik wel eens schoon mag maken, ‘zeg’. Want mijn auto is, zo roept hij boven iedereen uit, nasty. Ik geef hem een duidelijke hint door het schamper weg te lachen, maar hij is zes dus niet vatbaar en roept nogmaals dat mijn auto echt heel nasty is.

Nou, en toen vroeg ik hem of zijn ouders soms altijd alleen maar de auto schoonmaken. Omdat ik namelijk wel wat beters te doen heb. Dat ik mijn tijd liever besteed aan leukere dingen dan het schoonmaken van mijn auto. Aan dingen ontdekken. Dingen die ik nog nooit gedaan heb. Baas van Nederland zijn of zo. Doe in elk geval maar niet van de basisschool. Daarvoor ben ik echt veel te nasty.