Oorlogskarren, schoolplaten en ‘n oude wieg op de Boerenveiling

Staphorst - Aanvankelijk was er vrees of de tweede Boerenveiling op de tweede Staphorstdag wel door zou kunnen gaan door gebrek aan kavels. Probleem opgelost. Er zijn honderd kavels, waaronder juweeltjes.

De Boerenveiling vond vorig jaar voor het eerst plaats. Het doel was kavels afhameren die een link hebben met het boerenleven, maar vorig jaar was het ook veel curiosa. Dat is nu minder. ‘We blijven wat strakker bij het thema: zaken die te maken hebben met het boerenbestaan. We maken wel uitzonderingen’.

Goed doel

De veiling op het erf van Roël is leuk en aardig, de inbrenger krijgt uiteraard een percentage, maar een groot deel van de opbrengst gaat naar een nog nader te bepalen plaatselijk goed doel. De verkoop van vorig jaar leverde netto 600 euro op. De honderd vrijwilligers van de Stichting Staphorst, de organisatie die de Staphorstdagen jaarlijks mogelijk maakt, besloten dat dit geld naar De Berghorst ging om activiteiten te doen voor de senioren. Dit jaar nemen ze ook weer een besluit over de bestemming van het geld.

Bé Veen en Jan Hooikammer struinen door de enorme hoop spullen die veilingmeester Harm Trompetter woensdagmiddag afhamert. Misschien wel de mooiste kavels zijn vier wagentjes, afkomstig uit het Zwitserse leger, waarschijnlijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. ‘Bedoeld om een kanon mee te vervoeren. Als een paard door de vijand werd geraakt, haakte je het ene wagentje aan het andere en had je een treintje’, zegt Hooikammer. ‘Alleraardigste karren, maar ze hebben inderdaad niet meteen een link met de boerderij. Je zou met de kanonnen van vroeger een hoeve kapot kunnen schieten, maar dat is niet de link die we bedoelen.’

Stortvloed van kavels

Mooi spul dus. Veen en Hooikammer zijn er blij mee, want een paar maanden geleden dachten ze erover om alles af te gelasten, wegens gebrek aan spullen. Een kleine publicatie in deze krant leverde een stortvloed van kavels op. Honderd is het maximum anders hamert Trompetter door tot St. Juttemis.

Een greep uit het assortiment. Een mestkar, annex hooiwagen, stalramen, oude melkmachines, zakkenlichters, een oude kerkstoof, melkbussen, maar ook oude schoolplaten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. Niet boers, wel leuk en tegenwoordig in trek bij verzamelaars.

Wiegje

Bé Veen loopt naar een oude rode houten wieg, beschilderd in Staphorster motieven. Als hij aan een touwtje trekt, gaat het ding heen en weer. De boreling van weleer kon zo in slaap worden gewiegd. Precies de bedoeling. ‘Dat vind ik nou heel mooi.’