Herinrichting Piet Soerplein nagenoeg afgerond

Havelte - De herinrichting van het Piet Soerplein is nagenoeg afgerond. Na de zomervakantie vinden er nog een aantal activiteiten plaats, maar daarna is het dan ook echt klaar.

De herinrichting van het Piet Soerplein maakt onderdeel uit van een totale metamorfose van het hele centrum van Havelte. Hiervoor is 4,2 miljoen euro nodig. Het plein, midden in het dorpshart, wordt uiteindelijk groener. Aan de Egginklaan en de Dorpsstraat worden in november 49 bomen geplant. Bij de bomen wordt ook sierbeplanting aangebracht. Verder wordt door vertraging in de levering van het natuursteen, de zitrand op het plein na de vakantie afgemaakt.

De Dorpsgemeenschap Havelte heeft in nauw overleg met de plaatselijke ondernemersvereniging en de ROAHH (Recreatie Ondernemers Actief aan Het Holtingerveld) het voortouw genomen bij het maken van het Ruimtelijk Actieplan Havelte. De plannen die nu worden uitgevoerd, zijn uiteindelijk ontwikkeld door Jorrit Noordhuizen, een Utrechtse landschapsarchitect die opgroeide in Havelte.

De herinrichting van het Piet Soerplein in Havelte maakt dus onderdeel uit van een groter plan. In fase 2 komen, onder meer, ook de Hofweg en Beukenlaan, de entrees van het dorp aan de Van Helomaweg en de omgeving van de Clemenskerk aan de beurt. Het Molen- en het Waterbolkpark gaan op de schop in fase 3. Onder meer de Rijksweg langs de Drentse Hoofdvaart, de Kerklaan en de Boskampsbrug worden onder handen genomen in fase 4. In de vijfde en laatste fase wacht bij woonwijk de Meerkamp de realisatie van een verbindingspark tussen het Holtingerveld en de Havelter dorpskern.

In gebruik

Het Piet Soerplein is sinds twee weken weer in gebruik voor de wekelijkse markt en ook andere activiteiten kunnen weer op het plein plaatsvinden. Bezoekers van Havelte, maar ook personeel van de winkels die voor langere tijd willen parkeren, wordt verzocht de auto op het evenemententerrein bij het rugbyterrein te parkeren. De parkeerplaats op het plein kan dan gebruikt worden voor de klanten van de ondernemers in het dorp.

Omdat de dorpsgemeenschap en vele andere vrijwilligers in Havelte zich eerst gaan bezighouden met de organisatie van het jaarlijkse Volksfeest en de Kerstmarkt, is besloten om de officiële opening van het Piet Soerplein halverwege 2019 te laten plaatsvinden.