Groei triomfeert in vierde generatie BMW X5

Oog in oog met de nieuwe BMW X5 valt meteen de grootte van de karakteristieke nierengrille aan de voorzijde op. Die onderstreept nog eens extra de groei van het model.

We zien de vierde generatie van de SAV in het mondaine Belgische Knokke, waar BMW in de zomermaanden op het strand een prachtig ‘Art Ville’ heeft. Het merk laat in ‘een donkere ruimte’ niet alleen de X5 zien maar ook de indrukwekkende 8 Serie Coupé.

Is de marktintroductie van de X5 op 24 november, de 8 Serie Coupé komt ‘in de loop van 2018’. Gezien de ontwikkeling en de status alle reden om eerstgenoemde model ruim te belichten. ‘Een opvallende off-roaduitstraling en gegarandeerd goede prestaties in het terrein, gecombineerd met het premiumkarakter en de dynamiek van een BMW!’ Zo werd het concept omvat waarmee BMW twintig jaar geleden het segment van de Sports Activity Vehicle (SAV) opende. Het was de grondlegger van de BMW X-familie. De X5 heeft de Duitse autobouwer geen windeieren gelegd. BMW heeft wereldwijd meer dan 2,2 miljoen exemplaren van het model verkocht, verdeeld over drie generaties. Met de nieuwe generatie zet het merk wederom stappen voorwaarts op het gebied van design en technologie.

Nieuwe designtaal

Een wielbasis die 42 millimeter langer is dan die van zijn voorganger (nu 2.975 mm), een 36 millimeter langere carrosserie (nu 4.922 mm), 66 millimeter breder (nu 2.004 mm) en 19 millimeter hoger (nu 1.745 mm) geven de X5 niet alleen een nog indrukwekkender uiterlijk, maar ook een riantere interieurruimte voor passagiers en hun bagage. De X5 heeft zijn kenmerkende SAV-proporties behouden, maar de designtaal is nieuw, met strakke oppervlakken en scherpe lijnen. De krachtig gevormde motorkap, de korte overhang aan de voorzijde, de licht zeshoekige wielkasten en de dynamisch gebogen daklijn verwijzen allemaal naar het sportieve, stoere karakter van de X5.

Vormgeving

De auto is standaard uitgerust met led-koplampen, BMW Laserlight met Adaptive led Headlights is een optie. Dat systeem optimaliseert de grootlichtfunctie. Het resultaat is een grootlichtbundel die niet verblindt en maar liefst 500 meter ver reikt. Blauwe X-vormige elementen, die de zeskantige lichtbronnen verdelen in de van BMW bekende dubbele koplampen, zorgen voor een kenmerkend aanzien. De fijne lijn over de flanken, die oploopt bij het achterportier, versterkt de moderne uitstraling. De achterlichten lopen ver door in de achterschermen. Aan de achterzijde zijn alle lichtelementen voorzien van led-techniek. De X5 is standaard voorzien van lichtmetalen 18 inch wielen. 18- tot 22-inch wielen zijn leverbaar.

Inrichting

De moderne, overzichtelijke inrichting en elegante materialen in de X5 geven inzittenden het gevoel van ruimte, zowel voor als achterin. Het volledig digitale instrumentenpaneel en de Control Display zijn optisch met elkaar verbonden. De nieuwe iDrive Controller is in de middenconsole ondergebracht, net als de nieuw ontworpen keuzehendel voor de transmissie en alle andere bedieningsorganen die met het rijden te maken hebben. Er is tevens een nieuw vormgegeven bedieningspaneel voor de verwarming en airconditioning. Het panoramische glazen dak is 30 procent groter dan dat van het huidige model. Het Ambient Air pakket maakt ionisatie van de lucht mogelijk en verspreidt in het interieur een keuze uit acht aangename geuren. Het Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System met twintig speakers en 1.500 watt vermogen biedt een hoogstaande audio-ervaring.

Rijhulpsystemen

Bij de introductie is de X5 leverbaar met twee benzine- en twee dieselmotoren van de nieuwste generatie: xDrive40i, xDrive30d en M50d. De topversie is de niet in Europa leverbare xDrive50i, waarin de uitgebreid doorontwikkelde V8-motor debuteert. Met het beduidend grotere gamma rijhulpsystemen dan zijn voorganger toont de X5 dat het comfort en de veiligheid op een nog hoger niveau liggen. Door de verwerking van camerabeelden en informatie van radarsensors kunnen de nieuwe systemen de bestuurder op nog meer vlakken ondersteunen in uiteenlopende situaties. Als componenten van de BMW Personal CoPilot vormen ze een nieuwe mijlpaal op de weg naar autonoom rijden. De instapprijs (xDrive30d) is 90.983 euro.