Voorzet
Door Flip Vellinga

Mont Ventoux

Mooi verhaal van collega Erik Riemens in de maandagkrant over Jan Werkhoven, de nieuwe voorzitter van de stichting Mont Ventoux.

Hier sprak een bevlogen man met het hart op de juiste plaats. Hij wil het evenement tussen de deelnemers beleven, hetzelfde gevoel hebben. En daar waar nodig iemand een duwtje in de rug geven.

Werkhoven, die de berg vorig jaar zelf op de racefiets bedwong, wil graag maatschappelijk betrokken zijn. Hij schuwde daarom niet om zijn vinger op te steken toen de stichting een opvolger zocht voor Henk ten Hulscher.

Wandelaars

Het is al weer voor de twaalfde keer dat een groot gezelschap naar Zuid-Frankrijk afreist om de strijd met de elementen aan te gaan. Dit jaar staan 520 deelnemers aan het vertrek, opvallend veel wandelaars, onder wie onze collega Greetje Hallink.

Achter elke deelnemer schuilt een verhaal, iedereen heeft in zijn of haar omgeving weleens te maken gehad met kanker.

Hersentumor

Het initiatief voor de beklimming werd in 2007 genomen nadat de Steenwijker René Gaastra behandeld was aan een hersentumor en de artsen hem hooguit nog twee jaar hadden gegeven. In de sportschool ontstond die avond het idee om de Mont Ventoux te beklimmen en geld op te halen voor de kankerbestrijding.

Ik bezocht Gaastra dat jaar in zijn appartement in de binnenstad van Steenwijk en raakte onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen en positivisme. Zijn dood op eerste kerstdag in 2016 bracht grote verslagenheid in de samenleving teweeg, maar de bewondering en het respect verzachtten de pijn.

Zijn vader plaatste een indrukwekkend gedicht op Facebook:

De strijd is gestreden

Met telkens nieuwe moed

Verbazingwekkend krachtig

’t Is op. Zo is het goed

Grondlegger

Gaastra leeft voort in de herinnering van alle mensen die vanaf de eerste dag betrokken zijn geweest bij het initiatief. Hij is de grondlegger geweest van de tocht die het beste uit de deelnemers naar boven haalt. ‘Opgeven is geen optie’, zei Greetje Hallink vorige week.

Met die instelling gaat iedereen in Frankrijk de uitdaging aan. Voor een overleden familielid, of een vriend die getroffen is door kanker.

In onze nieuwe redactieruimte aan de Parallelweg is een hoekje ingericht ter nagedachtenis aan de collega’s die de strijd hebben verloren. Archivaris Klaas Schuring, de NieuwsTV-redacteuren Zwaantje van Dijk en Jos Visser. Mooie mensen, op veel te jonge leeftijd overleden.

Nuance

De tussenstand qua binnengehaald sponsorgeld staat inmiddels op ruim een half miljoen euro. Het streven is om het bedrag van vorig jaar te evenaren. Toen werd ruim zes ton ingezameld voor de kankerbestrijding.

Werkhoven zorgde in het interview in deze krant echter ook voor de nuance en benadrukte dat het hem vooral om de menselijke waarde gaat. ‘Dat euforische gevoel als je boven komt, is niet uit te drukken in geld.’

Emotie

En zo is het natuurlijk ook. Voor veel mensen is de beklimming een herdenkingstocht. Boven op de top komt de emotie en rollen de tranen. Natuurlijk zijn wij dit jaar extra benieuwd naar de ervaringen van onze collega, maar voor alle deelnemers maken we bij voorbaat een diepe buiging.

Voor hun inspanningen past slechts één woord. Respect.