Amsterdams virus heerst in tweelingdorp

Alteveer - Amsterdam heerste deze week niet alleen in Kiev, maar ook in het tweelingdorp Alteveer-Kerkenveld. Het jaarlijkse dorpsfeest staat geheel in het teken van Mokum, iets wat in alle activiteiten wel zo’n beetje tot uiting komt. De activiteiten die werden georganiseerd, kenmerkten zich door groot enthousiasme en deelname door de inwoners.

De optocht van donderdagavond sprak wat dat betreft boekdelen, want meer dan twintig wagens lieten zich, met alle personages, bewonderen op het feestterrein, waarna het in een lange stoet door de dorpen trok. De donderdag was sowieso al de drukste dag, met vanaf zes uur in de ochtend al het dauwtrappen (wandeling van 5 of 10 kilometer), gevolgd door het dorpsontbijt. Daar schoven liefst tweehonderd inwoners aan voor een heerlijk ontbijtje. Ze werden daarbij verrast met speciale AlteveerKaas van de firma DOC Kaas uit Hoogeveen. DOC verzorgt al enkele jaren de kaas voor het broodbeleg en presenteerde nu de nieuwe kaaslijn Alteveer. Willy Bonnen, lid van de ledenraad van DOC, heeft ervoor gezorgd dat de inwoners van Alteveer-Kerkenveld voor het eerst kennis konden maken met deze kaassoort.

Daarna ging het verder met Happen en Trappen, waar het maximale aantal van 175 deelnemers aan meedeed. Een hoop liefhebbers moest teleurgesteld worden. Hoofdmoot van de dag was uiteraard de optocht. Het ging van serieus tot vermakelijk. Natuurlijk waren de Ajaxshirts niet aan te slepen, maar er waren ook tegenhangers die liever helemaal niets naar Mokum zien gaan. Die hadden uiteraard PSV-tenue aan. Gelukkig plaatsten beide ploegen zich deze week voor de Champions League.

Aanhanger

Een kwartet kinderen stak hun liefde voor Ajax niet onder stoelen of banken en reed mee op een aanhanger met grasmat, doeltjes en uiteraard Ajaxshirtjes. Vince en Floor Mulderij deden het samen met Sem Hartman en Barbara Dekker. ‘Wij zijn wel eens in Arena geweest, hebben er ook een rondleiding gehad’, was de mededeling bij het verhaal van de wagen. De wagen hadden ze overigens zelf gemaakt.

De piepshow bestond nu eens niet uit blote vrouwen en mannen, maar gewoon uit muisjes, die in de kaas van Old Amsterdam zaten verstopt. Keet De Boshutte kwam met een imposante wagen met café Bolle Jan en een hoop voor Amsterdam karakteristieke elementen. De vrouwen van achter de ramen staarden potentiële klanten aan, de roze deelnemers aan de Gay Pride 2018 hadden dikke pret. Er liep een complete crew van de KLM rond, kennelijk op weg naar Schiphol, en de molens waren uiteraard aanwezig.

Militairen

Twee deelnemende wagens stonden in het teken van Anne Frank, waarbij de een vooral de achterkamer voorstelde, terwijl de ander de hele oorlog erbij had gehaald met een heel militair bataljon. Natuurlijk was de familie Flodder aanwezig, al was dit een hele jonge uitvoering. Het was de complete familie Koekoek met een vriendinnetje, waarbij ‘opa’ aan een touw achteraan bungelde in zijn rolstoel. Als extraatje bleef de trouwe hond Bayou de hele rit op de wagen liggen, in zijn rol van Whisky. ‘We hebben deze wagen gemaakt van alles wat we nog hadden liggen. Die molen vind ik zo mooi, die gaat straks in de tuin’, legde moeder Koekoek uit. ‘En de meeste spullen worden ook weer tijdens de playbackshow gebruikt.’

De Amsterdamse grachten werden in verschillende uitvoeringen getoond, waarin uiteraard ook de toeristen (uit China) met hun camera's in de aanslag meereden. Wat ook niet ontbrak was een draaiorgel. Dat kwam niet uit Amsterdam, maar uit Meppel. De Parel verkoos de optocht van Alteveer-Kerkenveld dus boven die van Donderdag Meppeldag. Na afloop was er een After Optocht Verkleed Party, vanavond is die playbackshow en morgen wordt het feest afgesloten met een zeskamp en een groot feest met de band Spot!