Voorzet
Door Flip Vellinga

Strijd gaat door

Greetje Hallink werd maandag bij binnenkomst op de redactie met applaus onthaald. Ze had, na een intensieve voorbereiding, afgelopen donderdag wandelend de Mont Ventoux bedwongen en die prestatie dwong veel respect af bij de collega’s.

Ze was verkouden teruggekeerd uit Zuid-Frankrijk, maar sprak van een onvergetelijke ervaring. Een emotionele ervaring ook. Het was, zo vertelde ze, een week van uitersten geweest. Soms een lach, soms een traan. Het was een loodzware tocht geweest, maar ze had – afgezien van de laatste vier kilometer – lekker gelopen.

Afzien

Toen had de berg zijn ware gezicht getoond en was het een strijd tegen de elementen geworden. De kou, de ijzige wind. Stijgingspercentages tot twaalf procent. Dat was afzien. De rug protesteerde, maar opgeven was geen optie.

Na elke kilometer had ze even een rustmoment ingebouwd, de top leek maar niet dichterbij te komen. Ze liep in ‘het rood’, de hartslag steeg naar boven de 150 slagen per minuut. In het open maanlandschap werden geest en lichaam zwaar op de proef gesteld.

Verlichting

Het slotstuk zorgde voor verlichting. De haag van mensen, het applaus, de waardering. Het was een kippenvelmoment geweest. Dáár, op de top van de Mont Ventoux, kwam de ultieme blijdschap. Natuurlijk vanwege het sportieve aspect, het is tenslotte geen sinecure om de ongenaakbare reus van de Provence te bedwingen, maar vooral omdat ze een klein steentje had kunnen bijdragen aan de bestrijding van kanker.

Het hogere doel was bereikt en dat leidde begrijpelijkerwijs tot veel emotie.

Nieuwe helden

Een dag later gingen haar ploeggenoten van Team Vechtdal fietsend de berg op. Het was opnieuw een zware tocht - de wind blies de deelnemers recht in het gezicht - maar de wil om te slagen, won het van de fysieke ongemakken. Iedereen slaagde erin om de top te bereiken en gezamenlijk werd een bedrag van 16.000 euro bijeengebracht.

In het zuiden van Frankrijk werden nieuwe helden geboren, mensen die diep in hun reserves tastten om groot verzet te leveren tegen kanker.

Samenloop voor Hoop

Dichter bij huis vernamen deelnemers, organisatoren en alle betrokkenen zondagmorgen met luid gejuich en enthousiast applaus het eindbedrag (44.343,82 euro) van de Samenloop voor Hoop 2018. De opbrengst voor KWF Kankerbestrijding, van deze tweede samenloop in Meppel, overtrof die van de eerste editie in 2015 ruimschoots.

Het feeëriek verlichte Wilhelminapark was weer even indrukwekkend als troostrijk voor alle betrokken Meppelers en Nijeveners, die zaterdag en zondag het unieke evenement meebeleefden.

Na een laatste ereronde met alle teams en het organisatieteam om de parkvijver, stonden de organisatoren van Samenloop voor Hoop even later op het hoge podium om het eindbedrag samen met de deelnemers te vernemen.

Uitdaging

De strijd tegen de gevreesde ziekte gaat door. Fijn dat zo veel mensen zich daarvoor willen inzetten. Samen staan we sterk, en telkens is er weer een nieuwe uitdaging en een nieuwe finish.