Raad van State kijkt naar nieuwe gaswinning bij Eesveen

Eesveen - Moet gaswinner Vermilion eerst een onderzoek uitvoeren naar de toestand van de gebouwen rond het gasveld bij Eesveen voordat de gaswinning begint? De Raad van State beslist daar volgende week over tijdens een spoedzaak die woensdag diende bij de Raad in Den Haag.

Omwonenden en de gemeentebesturen van Steenwijkerland en Westerveld hebben het helemaal gehad met minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Die beloofde vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer dat er een heldere schaderegeling zou komen. Daarbij is een onderzoek naar de toestand van gebouwen rond de gasvelden verplicht.

Doorgaan met onderzoek

Volgens de advocaat van beide gemeentebesturen en de omwonenden is het dus eerst nodig dat dat onderzoek wordt gedaan voordat de gaswinning kan starten. Maar de woorden van de minister blijken uiterst rekkelijk. Woordvoerders van het ministerie vinden dat dat onderzoek ook nog een jaar na de start van de gaswinning bij de nieuwe put in Eesveen kan worden gedaan. Omdat in het eerste jaar toch niets verandert in de bodem.

Zo lijkt net als bij de burgers in Groningen nu ook het vertrouwen in de minister bij de burgers in Overijssel te zijn verdwenen. De advocaat zegt dat de minister eerst een harde toezegging doet en daarna bij de eerste nieuwe gaswinning meteen weer inhoudt. Een onderzoek nu vinden de bezwaarmakers hard nodig. Een van hen verklaarde bij de Raad dat er zeker 40 woningen boven het gasveld staan. Ze maken zich grote zorgen.

Gasveld Sonnega

Vermilion ziet helemaal niets in een onderzoek, omdat het niet nodig zou zijn. De kans op schade is verwaarloosbaar, zegt een woordvoerster. Bovendien kost zo’n onderzoek veel geld en tijd. Daarom is de gaswinner meerdere rechtszaken begonnen bij de Raad van State om die onderzoeken niet meer verplicht te laten zijn.

Onlangs stonden Vermilion en dezelfde minister tegenover elkaar bij de Raad in een zaak over het gasveld bij Sonnega. Toen verklaarde de woordvoerder van de minister ook dat zo’n onderzoek na de start van een gaswinning kan worden uitgevoerd. Maar hij hield toen wel vast aan de eis dat het onderzoek wordt gedaan. Een van de rechters van de Raad merkte toen op het vreemd te vinden dat het onderzoek kan plaatsvinden nadat de gaswinning is gestart. 

Het lijkt er op dat de minister aan het terugkrabbelen is. Binnenkort komt er een evaluatie van de verplichting om een gebouwenonderzoek te doen. De kritiek van Vermilion lijkt meer aan te slaan bij de minister dan de kritiek van de gemeentebesturen en de omwonenden.

De Raad van State doet over een week uitspraak.