Afvalverwerker Talen moet 15.000 euro betalen

Staphorst - Een boete van 15.000 euro blijft staan en afvalverwerker Albert Talen zal ook een einde moeten laten maken aan overtreding van het bestemmingsplan voor zijn woonperceel. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een hoger beroep van Talen.

Waarschijnlijk vanwege de inmiddels lange reeks juridische geschillen toont de gemeente Staphorst zich onbuigzaam.

Talen is bestraft vanwege de afwijkende aanleg van een hellingbaan naar de kelder onder zijn huis aan de Klaas Kloosterweg Oost. De hellingbaan en de toerit lopen over grond die als tuin in gebruik is, maar die een agrarische bestemming heeft. Die overtreding weegt voor de gemeente blijkbaar zwaar.

Dwangsom wordt boete

Talen was vóór de aanleg al gevraagd om zijn bouwplan aan te passen, zodat de hellingbaan en de toerit niet over grond met een agrarische bestemming zou lopen. Maar dat is niet gebeurd. Waarna hij werd getrakteerd op een dwangsom die intussen is omgezet in een boete.

De gemeente is ook niet van plan om het bestemmingsplan iets aan te passen, zodat de aangelegde hellingbaan en toerit op grond met een woonbestemming komen te liggen. Veel moeite zal het niet zijn om die bestemming te wijzigen. Maar de gemeente wil het niet en de Raad van State geeft de gemeente hierin gelijk.

Intussen heeft Talen zijn woning met grond overgedaan aan HMO Investeringen, een verzelfstandigd overheidsorgaan dat bouwprojecten vlot trekt. HMO kan alsnog met de gemeente aan tafel gaan om de bestemming van de grond te veranderen.