Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

Ketchup

Het gaat nog wel eens mis tussen buren. Overlast, ruzie, treiteren. Een dame in Limburg maakte het wel heel bont.

Sonja, laten we haar zo noemen, woonde in een appartement. Dat appartement huurde ze. Haar buurman Ed woonde al jaren naast haar. En niet naar tevredenheid. Ed was bijna bang voor Sonja: ze deed wel erg raar. Zo bonkte ze regelmatig tegen de muren bij nacht en ontij, had ze de tuinman vorig jaar met een mes bedreigd, schreeuwde ze uit het niets tegen Ed en anderen, en laatst had Sonja een andere buurvrouw nog zomaar bespuugd en haar bril van haar neus geslagen. En deze ochtend trof Ed allemaal ketchup op de ramen aan.

Hij dacht eerst nog dat het bloed was, maar gelukkig viel dat mee. Ed schakelde de verhuurder in; dit kon zo echt niet langer. De verhuurder begreep dat wel en kwam eens praten met Sonja. Zo door de jaren heen had hij al wel vaker klachten over Sonja in zijn dossier genoteerd, en haar ook gewaarschuwd, maar ze leek het nu wel weer erg bont te maken.

Sonja dacht daar alleen heel anders over. Zij vertelde de verhuurder dat buurman Ed een sleutel van haar appartement had en haar spullen jatte. Ketchup vond zij een goed antwoord daarop.

Verward

De verhuurder vond eigenlijk dat Sonja wat verward overkwam. De daarop ingeschakelde GGD vond dat ook. Sonja beloofde beterschap, ze zou in therapie gaan, maar de situatie was wat Ed betrof onhoudbaar geworden. Hij verzocht de verhuurder actie te ondernemen.

Kort geding

En dat deed de verhuurder. Een spoedprocedure, een zogenaamd kort geding, volgde bij de rechter. In die procedure vroeg de verhuurder om een ontruiming van het appartement van Sonja. Ook aan de rechter beloofde Sonja beterschap, maar die vond dat te laat. Er was al zo veel gebeurd, en de verhuurder had alle incidenten en waarschuwingen door de jaren heen goed vastgelegd. Sonja pleegde wanprestatie: zij kwam de huurovereenkomst niet goed na door zulke ernstige overlast aan anderen te bezorgen.

De rechter oordeelde dat Sonja het appartement binnen veertien dagen moest verlaten. Waar Sonja daarna ging wonen is onbekend. Maar Ed sliep weer rustig.