Voorzet
Door Flip Vellinga

Een nieuwe start

Zaterdagtweedeklasser FC Meppel heeft deze zomer heel bewust voor ‘ervaring’ gekozen.

De jonge ploeg, met vooral spelers uit de eigen jeugdopleiding, kende een moeizaam seizoen en wist zich pas op de laatste speeldag in veiligheid te spelen. Dat strookt niet met de ambities van de club, die op termijn wil uitgroeien tot een stabiele eersteklasser.

Met de komst van Jos Fidom (HZVV) en Robert-Erik Lanting (Havelte) en de terugkeer van Pim ter Voorde (d’Olde Veste’54) heeft de selectie niet alleen een kwaliteitsimpuls gekregen, maar lopen er nu ook spelers rond die het klappen van de zweep kennen.

Zij moeten het jonge spul bij de hand nemen en er uiteindelijk voor zorgen dat FC Meppel weer een toonaangevende vereniging in de regio gaat worden.

Wisselvallig

De resultaten in de voorbereidingen zijn wisselvallig, maar natuurlijk moet de nieuwe hoofdtrainer Arjen Plessen de tijd krijgen om een nieuw elftal te bouwen. Vooral in verdedigend opzicht is de puzzel nog niet gelegd, wat logisch is omdat sterkhouder Steven Knotters zijn carrière heeft beëindigd en ook de multifunctionele Dave Knipmeijer niet langer beschikbaar is.

Plessen is daardoor op zoek naar de juiste balans en ziet dat zijn team nog steeds té gemakkelijk tegengoals incasseert.

In de bekerwedstrijd tegen d’Olde Veste’54 liet hij zijn spelers in de eerste helft ‘bewust zwemmen’ in de hoop dat er in het veld corrigerend zou worden opgetreden, maar zover is deze ploeg nog niet.

In aanvallend opzicht heeft FC Meppel dit seizoen ongekend veel mogelijkheden, waarbij het voor Plessen de uitdaging is het team zó te formeren dat het team schoonheid kan combineren met rendement.

Alternatief

In de oefenwedstrijd tegen SVN’69 speelde Plessen met Robert-Erik Lanting en Niels Eemstra als verdedigingsduo. Lanting heeft als middenvelder waarschijnlijk meer waarde voor het elftal, maar het zou een prima alternatief zijn hem naast terriër Eemstra in het hart van de defensie te posteren. Hij kan een wedstrijd lezen, is rustig en beschikt over een goede inspeelpass.

Eemstra is een verhaal apart. Hij leek voorbestemd om de nationale judotop te halen, maar moest zijn ambities bijstellen door aanhoudend blessureleed. Bij FC Meppel maakte hij in het derde elftal furore als aanvaller. John van ’t Westeinde raakte onder de indruk van zijn kwaliteiten en gaf hem de mogelijkheid om op een hoger niveau actief te zijn.

Die kans heeft hij met beide handen aangegrepen. Eemstra beschikt over een tomeloze werklust en kan zich, als verdediger, negentig minutenlang vastbijten in een tegenstander. Zo bezorgde hij David Eshuis, de fysiek sterke spits van HZVV, een paar jaar geleden een lastige middag.

De twee vochten prachtige duels uit, op basis van wederzijds respect, waarbij Eemstra vaak als winnaar uit de strijd kwam.

Revelatie

FC Meppel start de competitie op 22 september met een uitwedstrijd tegen DZOH. Waarschijnlijk weet ook Plessen zelf nog niet hoe zijn formatie er dan precies uitziet. Met het beschikbare materiaal kan het echter niet lang meer duren of de puzzel is gelegd.

Vanaf die dag heeft de trainer goud in handen en kan zijn team uitgroeien tot de revelatie van de 2e klasse J. Naar beneden kijken is geen optie meer. FC Meppel wil de ambities, die de club op papier heeft gezet, nu ook in de praktijk waarmaken.

Dat is een gezonde instelling.