Marcel en Jarno, de slagers van Oranje Zwart

VOETBALKRANT 2018: Oranje Zwart. De derde helft bij Oranje Zwart is berucht. Natuurlijk niet alleen omdat de bierpomp onophoudelijk stroomt, maar ook vanwege de snackschaal die dan rondgaat in de kantine. De hapjes zijn namelijk afkomstig van Slagerij Lantinga, afgelopen drie jaar de hoofdsponsor van de vierdeklasser.

'En ja, dat is gewoon smullen’, weten voetballers én slagerijmedewerkers Jarno de Boer (25) en Marcel Petter (32). Barbecues bij Marcel Petter zijn populair. Niet alleen om de gezelligheid, maar ook om het brede arsenaal aan vlees dat de boomlange doelman van Oranje Zwart keer op keer regelt. Marcel werkt sinds 2001 bij de slagerij - tegenwoordig bij de vestiging in Meppel - en weet dus écht wat lekker is. Zijn favoriete stuk vlees? ‘Een doorregen varkenslap. Dat is vlees van de schoft, tussen schouder en nek. Niet supermals, maar ontzettend zacht. Heerlijk.’ Vlees bij de supermarkt koopt hij nooit ofte nimmer. Net zomin als brood. Jarno knikt begrijpend. ‘Je wordt toch aangestoken door het ambacht.’

Mooi vak

Jarno heeft net het diploma van de slagersopleiding in Zwolle op zak. De noeste verdediger zegde zijn hbo-studie aan Windesheim op om zich volledig te richten op het slagersvak. Een mooi vak, vindt hij. ‘Als aan het begin van de week een half varken binnenkomt en een halve dag later ligt de vitrine vol met worstjes en karbonaadjes, dat is gewoon prachtig’, zegt hij. Een korte rondleiding volgt door de slagerij in Wanneperveen. Trots opent hij de rookkast, waarin versgedraaide worsten hangen te drogen. ‘De beste worsten van de regio’, zegt hij. Nog een paar dagen drogen en de lekkerbek snijdt ze aan voor bij de borrel.

Geslacht in Wanneperveen wordt er allang niet meer. Wel is Lantinga nauw betrokken bij het vlees. Zo nu en dan gaat Bert-Jan Lantinga, de derde generatie van de slagersfamilie, de boer op om koeien te selecteren. De herkomst van het vlees is onderdeel van de bedrijfscultuur, weten Marcel en Jarno. ‘Mensen vinden het belangrijk dat wij weten wat we verkopen’, zegt Jarno. Marcel: ‘Eten moet speciaal kunnen zijn. Je merkt dat mensen daarnaar op zoek zijn. Ik denk dat de tv-koks daar ook een positieve bijdrage aan leveren. Als slagerij willen we daar graag een bijdrage aan leveren met een mooi stuk vlees.’ Jarno: ‘Maar ook de doordeweekse gehaktbal of een stuk schouderkarbonade is ontzettend belangrijk’.

Aanpoten

Het is inmiddels niet alleen meer vlees dat in de koeltoog van Lantinga ligt. Ook kunnen mensen er groenten, kant-en-klare gerechten, brood, borrelhapjes en wijn krijgen. ‘Je kunt hier alle ingrediënten krijgen voor bij de barbecue’, zegt Marcel. In de zomermaanden is het aanpoten voor de slagerijmedewerkers. Mensen komen van verre. Voor de koelvitrine staan smulpapen, inwoners, maar ook gerenommeerde chefs zij aan zij. Door die drukte is het voor beide slagerijmedewerkers wel eens haasten en vliegen om op tijd te zijn voor de training van Oranje Zwart.

‘Maar als je er een keer niet bent, wordt daar niet moeilijk over gedaan’, zegt Jarno. Hij is lovend over de hechte spelersgroep. Nooit is er gezeik. De sfeer en gezelligheid waren voor Marcel de reden om na een jaar afwezigheid toch weer de keepershandschoenen aan te trekken. ‘Het is hier echt altijd gezellig’, zegt hij. Wat betreft dit seizoen hopen beide voetballers dat Oranje Zwart zich in de top van de competitie kan nestelen. ‘Dat is echt mogelijk. Afgelopen seizoen waren we vaak de bovenliggende partij, maar doordat we moeilijk scoren, kregen we vaak het deksel op de neus’, zegt Jarno.

Oranje Zwart moet het hebben van verzorgd voetbal, maar als het écht moet, dan kan er ook met een ander bijltje gehakt worden. Zoals het een voetballende slager betaamt, wil stopper Jarno er nog wel eens stevig in kleunen. ‘Afgelopen seizoen had ik acht gele kaarten’, zegt hij. Hij haalt zijn schouders op. ‘Hoort erbij. In de wedstrijd ga ik volle bak. Daarna is het tijd voor gekkigheid.’ Met als vanzelfsprekend de befaamde snackschaal van Lantinga.