'Van Dorsten Open' nadert ontkoping

Meppel - Op de tennisbanen van Tivoli in Meppel wordt deze week het tiende ‘Van Dorsten Open 25+’ afgewerkt. Thijs van der Weide en Heidi van der Ende-Metselaar traden woensdagavond in het GD6 aan tegen Charles Adan en Lia Hoekman.

In de eerste set gingen deze koppels gelijk op, wat resulteerde in een tiebreak die nipt gewonnen werd door laatstgenoemd duo (6-7). De tweede en derde set werden overtuigend gewonnen door het eerstgenoemde koppel (6-0 6-2). Adan, na afloop: ‘Zij raakten gewend aan ons spel en trapten uiteindelijk niet meer in onze flutballetjes.’

Dwingend spel

Van der Weide stond in de tweede set ook beduidend beter te spelen. Dat betere spel nam hij later op de avond mee in het HD6, samen met de altijd stabiele Ewout Jonkers. Dit duo speelde tegen Eggon Allersma en Meintho Krol. Duidelijk verrast door het dwingende spel van hun tegenstanders gingen laatstgenoemden er hard af (6-2 6-2). Allersma en Krol waren eerder op de avond ook al geschrokken van het frivole spel van Peter Kruys en Kornelis Prins. Binnen enkele minuten liepen ze een achterstand in games op, maar ze wisten het tij nog te keren en wonnen uiteindelijk met 6-3 6-3. Op de donderdag zegevierden Kruys en Prins met degelijk spel trouwens wél tegen Stef Jansen en Paul Snijder (6-2 6-1).

Tim Bottenberg viel de eer te beurt om het op woensdagavond in het HE6 op te nemen tegen Jan Hoorn. Vooraf had Bottenberg er nog alle vertrouwen in dat hij zou winnen van deze angstgegner, maar het leek aanvankelijk een martelpartij te worden. Toen Bottenberg de eerste set moeizaam naar zich toetrok in de tiebreak was hij duidelijk opgelucht en noemde hij Hoorn met respect ‘een ouwe taaie’. De tweede set won hij een stuk gemakkelijker (6-2).

'Mind game'

Jan Hoorn is door zijn vaste spel, zijn vermogen om de tegenstander te lezen en door te schakelen in zijn eigen spel een hobbel die lastig te nemen is in een toernooi. Hoorn, meervoudig winnaar van het toernooi, prees Bottenberg na afloop om zijn harde en goed geplaatste service.

Dat tennis ook een ‘mind game’ is, bewezen Robert van der Kamp en Frans Roben in het HD7 tegen Henk Haxe en Jan Timmerman. Roben raakte tijdens het inspelen weinig ballen goed, maar speelde vanaf de start van de partij een uiterst geslepen en geraffineerd spel en dat resulteerde in een zege: 6-2 6-3. Timmerman na afloop: ‘Henk en ik hebben ons zand in de ogen laten strooien tijdens het inspelen en we waren daardoor niet scherp genoeg.’

Levende legende

Op de donderdagavond speelde Gert Jansen tegen Eelco Luning, die door zijn niet aflatende vriendelijkheid en positieve instelling wel bekend staat als de ‘Churandy Martina van de tennissport in Noord-Nederland’. Luning won met 6-2 6-3.

Tegen negenen ging opnieuw Marcel Vanmarcke de baan op, met zijn zwaar gezwachtelde knie. Hij ging de strijd aan met Vincent Jorna en won met 6-0 6-3. Vanmarcke is oprecht een levende legende in de noordelijke tenniswereld. Gekweld door een ernstige knieblessure speelt hij al vijftien jaar - vanaf half maart tot het eind van het buitenseizoen - wekelijks een toernooi.

Het ‘Van Dorsten Open’ duurt nog tot en met zondag. Toeschouwers zijn van harte welkom aan de Catharinastraat, in het bijzonder tijdens de feestelijke zaterdagnamiddag met livemuziek.

 

Voor meer info: www.toernooi.nl, en dan zoeken op Van Dorsten