Brandweerlieden uit Most bezoeken Meppel tijdens open dag

MEPPEL - In het kader van de Stedenband Meppel en Most (Tsjechië) bezochten vorige week brandweerlieden uit Most de stad Meppel.

Een hoogtepunt was ongetwijfeld de gemeentelijke open dag, waarbij traditiegetrouw de brandweer absolute recordcijfers schrijft in bezoekersaantallen. Ook de brandweermannen uit Most keken hun ogen uit bij al het uitgestalde materiaal en soms spectaculaire demonstraties. De brandweerlieden uit Tsjechië kennen dit fenomeen niet. Het lijkt hem een een goed idee om deze formule naar Most te exporteren.

Ondanks de grote verschillen in overheidsorganisaties zijn er veel overeenkomsten in brandbestrijding en hulpverlening, zo werd geconstateerd. Ook in Most is veel onderlinge samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten zoals politie en medische diensten. Maar ligt in Tsjechië de regie bij rampenbestrijding helemaal nog bij de gemeente en moest bijvoorbeeld de gemeenteraad van Most onlangs toestemming geven voor de aanschaf van nieuwe wagens.

Ontmoeting

De ontmoeting tussen Meppel en Most was vrijdag begonnen met een rondvaart in Giethoorn. Ondanks taalproblemen, de Tsjechische spuitgasten spraken vooral Tsjechisch, volgde een gezellig samenzijn in de binnenstad en met behulp van een tolk werden er toch internationaal mooie verhalen, ervaringen en onderlinge brandweerkennis uitgewisseld.

Dat alles gepaard gaande met mooie beelden en foto’s vanuit de mobieltjes. Volgend jaar maar naar Most , vonden dan ook de Meppeler brandbestrijders. Die uitnodiging is inmiddels binnen bij het bestuur van de faciliterende Stichting Stedenband Meppel –Most .

Dit jaar werd Most ook al bezocht door de scouts van Scouting Meppel, die daar een week lang met Tsjechische Scouts kampeerden in de fraaie omgeving. En eind oktober vertrekt het jeugdkoor “Viva la Musica” ook naar Most voor een aantal concerten.