SC Rouveen is als een gezellige en frisse pils'

VOETBALKRANT 2018: sc Rouveen. Luie spits, bevlogen trainer, gepassioneerd bierbrouwer. Dat is Erwin Balder in een notendop. De 38-jarige Rouvener is stapelgek met zijn hobby’s.

‘Kom’, zegt Balder. ‘Dan laat ik je de brouwerij in de schuur even zien.’ Opgestapelde bierkratten, meer dan tweehonderd bierflesjes op wandplanken, een walsmolen, een ketel, een paar koelkasten en een vergistingsvat sieren de ruimte. ‘Het is nog geen uit de hand gelopen hobby, maar het gaat wel steeds een stapje verder’, zegt Balder lachend.

Speciaalbier

Ongeveer twee jaar geleden begon hij met zijn kameraad Mark Compagner uit Meppel eigen recepten te bedenken én bier ervan te maken. ‘Wij drinken graag speciaalbier en op een gegeven moment hadden we zoiets van: dit kunnen we zelf ook wel. Tot nu toe lukt dat vrij aardig.’ Balder toont enkele zelfgemaakte bieren. ‘Dit is een Blond Wicht, een frisse weizen. De opa van mijn vrouw was Drents schrijver en schreef ooit eens een gedicht met dezelfde naam. Vonden wij wel mooi. En deze, Starck Warck, met een promillage van 12,4%. Een zware jongen hoor. En ter ere van de geboorte van mijn zoon Guus hebben we AH-Nice gebrouwen. Een anijsbier. In totaal hebben we nu zeven speciaalbieren op onze naam staan.’

Balder toont in de schuur hoe het proces tot stand komt. Van het schroten van de mout en hop in de walsmolen tot het koken. Uiteindelijk belandt het beoogde bier in het vergistingsvat waar het nog wekenlang op smaak moet komen. Daarna kan er geproefd worden.

Op de wandplanken zijn de talloze bierflesjes stille getuigen. ‘Achter elk flesje zit wel een verhaal’, merkt Balder op. ‘Kijk, dit is een Orval, een trappistenbier uit België. Op het label staat een forel met een ring in zijn mond. Het verhaal gaat dat iemand zijn of haar ring kwijt is geraakt in een put en dat die forel vervolgens naar boven kwam met dat voorwerp. Prachtig toch?’

Familie

SC Rouveen, waar hij in het derde elftal speelt en trainer is van de B1, omschrijft hij als een ‘gezellige en frisse pils’. ‘De club is een soort familie, iedereen kent elkaar en iedereen doet wat voor elkaar. De liefde is groot. Of ik niet eens een speciaalbier voor SC Rouveen moet gaan maken? Dat is niet eens zo’n gek idee joh. Misschien met vers gras of een groene kleurstof. Geen idee wat het doet, maar ik word er wel enthousiast van. Misschien in 2021, als de club vijftig jaar bestaat. Een jubileumbier.’

Tussen al het brouwen door pikt hij zijn goals mee als spits. ‘Ik ben een heel luie voetballer, maar sta wel altijd op de goede plek. Ik ben niet technisch, wel fysiek sterk. Vroeger werd ik weleens vergeleken met Mariano Bombarda of Hennie Meijer. Kont erin en draaien. Dat werk.’

Als trainer geniet hij van de samenwerking met de jeugd. Eerder had hij de C’s zes jaar onder zijn hoede, tegenwoordig is Balder actief in een hogere leeftijdscategorie. ‘Het is zó mooi om met die jongens bezig te zijn. Ik krijg er energie van.’ En ondertussen broedt hij verder op het bedenken van nieuwe speciaalbieren. ‘Je maakt van niets iets. Het is puur natuur. Veel experimenteren. Daar geniet ik echt van.’

Auteur: Martijn Visscher