Puppet International initieert theatervoorstelling Dierendorpje

Meppel - Het grote publiek kent Kim-Lian van der Meij als zangeres, actrice en presentatrice, maar daarnaast maakte ze samen met illustrator Gitte Spee het kinderboek Dierendorpje. In Dierendorpje, een boek met liedjes en verhalen, beleven dieren avonturen die herkenbaar zijn voor peuters en kleuters.

Het festival voor poppen- en objectentheater Puppet International initieert een theatervertolking van het kleurrijke prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar oud. De première van de voorstelling vindt plaats op de eerste dag van het festival, dat van 10 tot en met 14 oktober plaatsvindt in Meppel.

Artistiek leider van Puppet International en tevens van Productiehuis Valentijn, Elly Bakker, maakt zelf al bijna dertig jaar poppentheatervoorstellingen voor jonge kinderen. De leefwereld van het kind en het stimuleren van de fantasie en creativiteit staan daarbij centraal.

Dierendorpje

Bakker wist meteen dat Dierendorpje een geschikt boek zou zijn voor een theatervertolking van Productiehuis Valentijn: ‘Het prentenboekje van Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee sprak mij meteen aan. Er zijn onderwerpen gekozen die peuters en kleuters aanspreken. Hun problemen, hun angsten en hun verlangens. Het gaat juist niet - zoals je dat vaak wel ziet - over thema’s als verliefdheid. Het boekje past bij de leeftijd en bevat daarnaast een goede dosis humor’.

Dierendorpje wordt een muzikale en beeldende voorstelling waarin associatieve verhaaltjes verteld worden voor de allerkleinsten. Een vertelster, een muzikant en de dieren uit het dorpje (figuren, nageschilderd door Pascale Snijders met toestemming van Gitte Spee) verbeelden de verhalen. De sfeer van de voorstelling ligt dicht bij de sfeer van het prentenboek: de kleurrijke figuren, de humor en de muzikaliteit zullen niet ontbreken.

Ontwikkeling

Productiehuis Valentijn geeft jonge makers een podium en om hen te stimuleren in hun professionele ontwikkeling. De makers komen vaak nog maar net van de opleiding. Ze willen nieuwe dingen leren, hebben frisse ideeën en een enorme drang om tot het best-mogelijke werk te komen. Een plek bij Productiehuis Valentijn is voor dit jonge talent een kans om ervaring op te doen in beeldend theater, een vak dat niet meer gedoceerd wordt op de reguliere opleidingen. Ook voor Dierendorpje zijn jonge talenten gescout. Janiek Vreeken en Jorrit de Vries, allebei slechts een paar jaar afgestudeerd,

Dierendorpje is niet de enige jeugdtheatervoorstelling van Puppet International 2018. Vanaf een leeftijd van vier jaar kan je naar De kleine vuurtorenwachter van Productiehuis Valentijn, over een jongetje dat plots de taak van zijn opa als vuurtorenwachter moet overnemen. Er gebeuren wonderlijke dingen. Het is een voorstelling over afscheid nemen, liefde en moed.

Bijzondere ervaring

Een bijzondere ervaring voor kinderen van alle leeftijden is het opblaasbare bouwwerk van Architects of Air. De lichtinval creëert allerlei wonderlijke kleuren, waardoor je een wereld instapt waarin je je ogen uit kijkt. De voorstelling speelt in een echte luchtballon. Tot slot is er White Ball, een Russisch poppencircus met bizarre acts zoals De Ongehoorzame Broek’, ‘De Vliegende Stok’ en ‘Het Roofzuchtige Konijn.

Meer informatie en speeltijden op www.puppetinternational.nl.