Voorzet
Door Flip Vellinga

'Zomaar een donderdagavond in Meppel'

'Zomaar een donderdagavond in Meppel'. Het is een legendarische uitspraak van Mart Smeets, ergens in de jaren negentig tijdens een wedstrijd van Red Giants in de play-offs tegen Den Bosch.

Sporthal Het Vledder dreunde die avond op z'n grondvesten, de toeschouwers hingen in de wandrekken en onder aanvoering van een ongrijpbare René van Zomeren boekte Red Giants een historische overwinning.

Zal Alcides-trainer Wilko Niemer in zijn wedstrijdbespreking voor de bekerkraker tegen AZ stilstaan bij deze bijzondere basketbalavond? Het is een vraag die me zomaar te binnen schiet, wanneer ik de voorbeschouwing van collega Erik Riemens op de wedstrijd lees. Natuurlijk: de vergelijking gaat verder volledig mank, maar juist op dit soort avonden kunnen magische krachten vrijkomen in de sport.

Cupsfeer

Zomaar een donderdagavond in Meppel. Een volgepakte tribune, hoopvolle Alcideanen samengepakt op ‘de bult’ voor het clubhuis. Een cupsfeer zoals die nog niet eerder in de historie is voorgekomen op sportpark Ezinge. Dit kan zomaar eens een memorabele voetbalavond worden.

Niemer heeft de tegenstander afgelopen zondag geanalyseerd in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Hij ziet mogelijkheden. Misschien heeft hij zijn spelers in de aanloop wel gewezen op de stunt van de amateurs van AVV Swift, die vorig seizoen in de eerste ronde bekerhouder Vitesse uitschakelden. Na 120 minuten voetbal was er nog niet gescoord in Amsterdam, waarna de hoofdklasser via strafschoppen geschiedenis schreef.

Strijdplan

Het strijdplan voor donderdagavond is klaar: 4-4-2, inzakken en via de zijkanten doorkomen. Waarschijnlijk heeft de trainer de wedstrijd in gedachten al een paar keer gespeeld. De linies dicht op elkaar, geen ruimte weggeven, proberen in de omschakeling gevaarlijk te worden. Het klinkt heel plausibel, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Een snelle tegengoal en het strijdplan kan de prullenbak in.

Maar Niemer is geen doemdenker. Hij gaat zijn spelers vooral wijzen op de kansen die er liggen. Hoe scherp is AZ? Hoe gaat de ploeg uit Alkmaar met de omstandigheden om? De trainer van Alcides kent de voetbalwetten. Voor AZ is het geen fysieke, maar juist een mentale uitdaging. Helemaal naar Meppel, doordeweeks, op een slecht kunstgrasveld tegen een stelletje amateurs. Daarvan moeten zijn spelers proberen te profiteren.

Dromen

Dromen mag. De illusie is vaak mooier dan de realiteit, maar wie geen dromen heeft, heeft evenmin een werkelijkheid. Elke Alcides-speler die donderdag zijn voetbaltas inpakt, zal hopen op een voetbalavond als in een spannend jongensboek. Met de winnende treffer van Jermain Wobbes in de slotminuut. Sportpark Ezinge moet voor negentig minuten veranderen in het theater van dromen.

En bij een happy end staat één zin van het wedstrijdverslag al vast: zomaar een donderdagavond in Meppel.