Her Majesty krijgt loon naar werken

Steenwijk – Nog één tournee en dan is het voorbij: de zegetocht die Her Majesty de afgelopen twee jaar de Nederlandse theaters deed volstromen met het repertoire van Crosby, Stills, Nash & Young. Onder de noemer The Very Best of CSN&Y laat de tributeband nog eenmaal alle klassiekers de revue passeren.

Locatie: De Meenthe (evenementenhal), donderdagavond
Aantal bezoekers: 300
Waardering: ****

Voor dit optreden neemt het vijftal ditmaal geen bezit van de theaterzaal van De Meenthe, maar de evenementenhal. De huidige tournee doet knusse zalen in het clubcircuit aan, zoals Iduna in Drachten, de Groningse Oosterpoort en volgende week het Amsterdamse Paradiso, waar de tour haar finale beleeft. Het is per se de wens van de band om ook in Steenwijk in een ‘club’ te spelen. Die entourage in de hal bestaat donderdag uit een stagedeelte, met tafels met stoelen rondom waar tientallen bezoekers zich nestelen. Het gaf een ongedwongen, maar ook wat aparte sfeer waarin Bertolf Lentink (gitaar, zang), Jelle Paulusma (gitaar, zang), Diederik Nomden (gitaar, toetsen, zang), Dirk Schreuders (bas, zang) en Bauke Bakker (drums, zang) duidelijk hun draai moesten vinden.

Raakt de zaal gaandeweg steeds meer in hogere sferen, op het podium is ook nergens een momentje van sleet of routine te bemerken, na tientallen optredens tijdens de Déjà Vu en Marrakesh Express concertreeksen. ‘We sluiten het rondje af met een soort van rockconcert’, aldus Paulusma. Dat betekent minder verhalen vertellen en meer - ruim twintig stukken in totaal - muziek spelen. Nog eenmaal de 28 snaren die Guinnevere zo speciaal maken, Bakker die in Chicago en vooral Almost Cut My Hair helemaal losgaat, Déjà Vu dat het avontuur opzoekt en de onvermijdelijke gitaarduels tussen Paulusma en Lentink in Wooden Ships, Woodstock en Like A Hurricane. Nog altijd klinkt Her Majesty vol geïnspireerd en speelt de groep de klassiekers van het viertal alsof het haar eigen liedjes zijn.

De vonk springt pas echt over als halverwege het akoestische blokje wordt ingezet. Daarna hoort de muisstille zaal het gas er weer opgaan bij Alabama en de treffende combi van Cinnamon Girl en Ohio. Die laten alle instrumenten, incluis de zang, heerlijk blazen. Tijdens Our House zingt een harde kern liefhebbers vooraan het podium de tekst woord voor woord mee. Het levert het mooiste moment van de avond op. Eindelijk krijgt Her Majesty loon naar werken.

The Very Best of CSN&Y maakt de balans van de afgelopen twee jaar op. Natuurlijk blijft het materiaal van het Déjà Vu-album de hoofdmoot; het is over de gehele linie binnen het oeuvre van David Crosby, Graham Nash, Stephen Stills en Neil Young ondenkbaar om dat anders te zien. Die plaat is hun classic album. Maar zoals Her Majesty tijdens hun vorige tournee Marrakesh Express ook al zo fraai deed, bleek in De Meenthe wederom van toepassing: de klassiekers wisselen de minder bekende briljantjes af, met hier en daar solonummers van Nash, Stills en vooral Neil Young. De samenzang en het liefdevol musiceren blijft binnen deze onnavolgbare tributeband van eenzaam hoog niveau. Daarmee kan de groep vol vertrouwen de nabije toekomst in. Kom maar op met dat Westcoast-programma.

Wouter Bessels