Muzikale grenzen bestaan niet voor bevlogen Waylon

Hoogeveen – Een lange rij staat buiten voor de ingang van De Tamboer, bijna tot aan de overzijde van de Hoofdstraat. Lang niet iedereen is binnen als Waylon stipt om half negen begint en vervolgens tweeënhalf uur de zaal volledig in de ban houdt.

Locatie: De Tamboer (Tamboerzaal), vrijdagavond
Bezoekers: 1300
Waardering: ****

Hij heeft er zin in. Memoreert aan ‘een trieste dag’, maar ‘we gaan er een mooie avond van maken’. En die krijgt De Tamboer. De zanger heeft zeven musici meegebracht, onder wie maar liefst drie gitaristen. Samen brengen ze werk van Waylons recente albums.

Vanaf de eerste nummers imponeert de band en raakt die de gevoelige snaar bij het 1300 koppige publiek. Country don’t hurt, That’s how she goes, Back together. Een rijke mengelmoes van rock, soul, blues en natuurlijk country. Heel veel country. Of zijn mooiste erfenis aan de tijd met The Common Linnets: When love was king. Behalve een fraai afgemeten lichtplan is het een avond met verder weinig opsmuk. Muziek is wat continu de klok slaat.

Slaat Waylon zelf ook menig fraai akkoordje aan op zijn arsenaal aan gitaren, waaronder een heus Flying V model, de pedal steel van André Sommer loopt muzikaal als een rode draad door de avond. De melancholie gaat hand in hand met de rauwheid en het doorleefde gevoel die veel van zijn songs kenmerken. Stoer, Amerikaans, vol bravoure.

En wat zit Waylon goed in z’n vel. Zet nog even zijn gitaarroadie Bas in het zonnetje. ‘Hij is 18 jaar, vrijgezel en het broertje van m’n lief.’ Waarop de zanger het titelnummer van zijn recente album The World Can Wait opdraagt aan Bibi, zijn hoogzwangere vriendin. Vanaf de eerste rij krijgt hij fanmail. Een brief met een boxershort. De harde kern met fans stond vandaag halverwege de middag al voor de deuren om ’s avonds de beste plek vooraan te bemachtigen. Voor Waylon heb je immers veel over.

Halverwege geeft de band een eerbetoon aan countrylegenden als Buck Owens, Johnny Cash en Glenn Campbell. Even later leidt Waylon zijn Outlaw in ‘em in met Chain of Fools van Aretha Franklin, waarmee hij onderstreept dat hij van alle muzikale markten thuis is. Lange, hoge uithalen vallen het publiek ten deel. Ondertussen denkt hij aan z’n aanstaande kind. ‘Als die net zo’n stem als ik krijg, daar ben ik dan mooi klaar mee. Maar ik schreeuw gewoon terug.’

De diversiteit wordt versterkt door een stukje Ik verscheurde je foto, waarmee hij de eerder vandaag overleden Koos Alberts eert. Uit volle borst zingt de zaal de smartlap mee. Precies passend in een zaal gemaakt voor zulke grote optredens. Het werd ook weer tijd, na de volle bak van Kensington enige jaren geleden. De Tamboer bewijst dat artiesten van dit formaat deze zaal kunnen laten vollopen. Dit smaakt naar meer, zeker met iemand als Waylon, die geen grenzen kent. Maar liefst 25 nummers lang. Een avond in optima forma die uitblinkt in muzikale bevlogenheid.

Wouter Bessels