Blinkende trucks onder een blinkende zon

Staphorst - De tweejaarlijkse Truckersdag in Staphorst was zaterdag weer een groot succes. Duizenden mensen kwamen een kijkje nemen op Evenemententerrein De Tippe, waar driehonderd vrachtwagens en aanverwante trucks mooi stonden te zijn.

Het was wethouder Bert Krale van de gemeente Staphorst die zaterdagochtend met een kanonschot de Truckersdag opende. Chauffeursvereniging De, groot 400 leden, houdt de dag om het jaar. Het ene jaar verzorgt de vereniging een konvooitocht voor kinderen met een beperking, het andere jaar is de Truckersdag. Dit jaar groter dan ooit. Aan alles was gedacht. Kinderen kregen bij binnenkomst een rood bandje om: geen alcohol, volwassenen een groen bandje: een biertje mag.

Voorzitter van Chauffeursvereniging De Lichtmis Arjan Kuiers kon niet anders dan blij en gelukkig zijn. Het weer was simpelweg fantastisch en dus gingen de ballen gehakt, de glazen fris en bier als warme broodjes over de toonbank. Belangrijk, want uit de verkoop daarvan betaalt de vereniging alles. Daardoor kunnen bezoekers elk jaar gratis naar binnen. ‘Heerlijk weer. Daar kunnen we alleen maar van dromen’, aldus voorzitter Kuiers. Het kan ook mis gaan, zoals vorige week bij het Smaakmakersfestival in de Wijk. Toen kwam het met bakken uit de lucht. Je moet geluk hebben.

Vrachtwagens, vrachtwagens en nog een vrachtwagens. Schoon en opgepoetst. Groot, groter, grootst. Dikke Amerikanen, glimmende Volvo’s, Dafs en Scania’s , Mannen Iveco’s en ga zomaar door. De jeugd mocht in cabines klimmen. De claxons laten loeien, op skelters rondrijden en ook waren er spectaculaire demonstraties. Een dagje uit voor het hele gezin, misschien iets meer voor jongens dan voor meiden. Vooral leuk. Klapperpiepen kieke’n, Wat? Naar loeiende Scania’s V8 luisteren en dan op z’n Staphorsts. Prachtig. Ze braakten zwarte wolken uit. Slecht voor het milieu, maar goed voor de sfeer.