Voorzet
Door Flip Vellinga

Louter winnaars in Staphorst en Meppel

De discussie is al regelmatig gevoerd, maar voor wie nog twijfelt: voetbal is een bindmiddel in de samenleving. Het bewijs werd vorige week geleverd tijdens de bekerwedstrijden van Staphorst en Alcides, tegen respectievelijk PEC Zwolle en AZ.

Volgepakte sportparken, mooie samenvattingen bij Fox Sports: dit was pure reclame voor het voetbal. Maar ook prachtige pr voor de gemeenten Staphorst en Meppel. Een marketeer had geen betere campagne kunnen bedenken. De geweldige entourage op sportpark Het Noorderslag, de sfeervolle beelden vanaf sportpark Ezinge. Ze gingen het gehele land door.

Het bekertoernooi als uithangbord. Of, zoals de voormalige voorzitter Eric Grotens van Alcides het op Twitter treffend verwoordde: ‘Mooie, positieve imagoreclame. Onbetaalbare pr’. Aandacht voor voetbal en terloops even voor Donderdag Meppeldag.

Gertjan Verbeek, in het verleden een van de gasten op het varend sportsymposium van de Meppeler Courant, als ambassadeur in de studio. Beelden die voor altijd op het netvlies staan gegrift.

Trots

Trots is misschien wel het beste woord dat past bij een terugblik. Natuurlijk was er in Staphorst de teleurstelling over de onnodige uitschakeling door PEC Zwolle, maar daar stond zoveel positiefs tegenover dat voorzitter Berry Miggels woensdagavond met een voldaan gevoel het sportpark verliet.

Trots op zijn club, trots op de vele vrijwilligers, trots op de voortreffelijke organisatie, trots op de creativiteit en saamhorigheid. Staphorst, de club van de denkers en de doeners. Altijd de kop d’r veur.

Extra licht creëren door de lichtmasten van het tweede veld te draaien. Een briljante vondst. Probleem opgelost en veel geld bespaard. Denken in kansen. Speciale fanzones, dranghekken, een grotere voorraad bier. Staphorst dwong niet alleen óp het veld respect af, maar ook de organisatie rond de wedstrijd stond als een huis.

Verslaggever Aad van der Graaf van Voetbal op Zaterdag, die toch het een en ander gewend is, raakte niet uitgepraat over de geweldige cupsfeer op sportpark Het Noorderslag.

Hij was na afloop maar net op tijd op het station in Meppel om de laatste trein naar Rotterdam te halen.

Voetbalfeest

Een dag later zette Alcides Meppel op de kaart tegen AZ. De club die in het verleden Ajax, Feyenoord en PSV al ontving op sportpark Ezinge had ook ditmaal niets aan het toeval overgelaten om er een onvergetelijk voetbalfeest van te maken.

In de persoon van Erik Riemens was zelfs een heuse perschef ingehuurd, die er nauwlettend op toezag dat het protocol werd nageleefd.

Alcideanen zijn trots op hun club. De liefde zit diep. Vrijwilligers keken met net zo veel spanning naar de wedstrijd uit als de selectie van Wilko Niemer. Stiekem was gehoopt op een bekerstunt, maar de illusie verloor het donderdag van de werkelijkheid. Daarvoor was het krachtsverschil eenvoudig te groot.

Derde helft

Bijzonder was het interview van Fox Sports na afloop met Peter Fokke, die een college regeltechniek had laten schieten om aan de aftrap van het bekerduel te kunnen staan. Hij had er beslist geen spijt van, vertrouwde hij de verslaggever toe. Nee, het voelde beslist niet als spijbelen. Fokke had genoten van de fantastische sfeer. En vrijdag gewoon weer in schoolbanken. Hij zei het met een glimlach.

Maar eerst was het tijd voor een feestje in de kantine. Fokke had het al voorspeld: ‘Wij gaan de derde helft winnen.’ Die voorspelling kwam uit. De beelden die via social media werden verspreid, bewezen zijn gelijk.

Het rechtvaardigt de conclusie dat de winnaars vorige week, ondanks de uitschakeling, ook zeker in Staphorst en Meppel woonden.