Welstaat krijgt wellicht vervolg

Frederiksoord - Na negen voorstellingen is er zondagmiddag een einde gekomen aan Welstaat. Het sprookjesachtige Sterrebos in Frederiksoord vormde van 19 t/m 30 september het decor voor de productie.

Een locatievoorstelling geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zo’n 3.600 mensen bezochten de sprookjesachtige locatievoorstelling van Kameroperahuis.

Het dorp Frederiksoord stond de hele maand september in het teken van de locatievoorstelling Welstaat. Er werd op locatie gerepeteerd, de decors en techniek werden opgebouwd en zo werd er toegewerkt naar de première. Uiteindelijk verwelkomde de organisatie gemiddeld 400 bezoekers per voorstelling en kijkt de organisatie, Kameroperahuis uit Zwolle, tevreden terug. ‘Het was fantastisch om Welstaat te mogen maken op zo’n bijzondere plek als Frederiksoord met zijn rijke historie. We zijn heel dankbaar voor het enthousiasme van alle betrokkenen; van zowel de professionele cast, als de bewoners uit Frederiksoord en omgeving’, zo blikt regisseur Pepijn Cladder van Welstaat tevreden terug.

Potentiële kopers

Welstaat bestond uit twee delen: een theatrale route en een slotstuk. Verdeeld over drie clans, de boeren, ondernemers en Hera-clan, kregen de bezoekers in negen groepen een rondleiding door het fictieve, failliete dorp Welstaat. Daarmee vormden zij meteen de potentiële kopers op de open dag van Welstaat, een gemeenschap die na de dood van leider Hannah uiteen dreigde te vallen.

Al wandelend werden verhalen over de rijke historie van Welstaat verteld, in de hoop de bezoeker te verleiden tot de aankoop van het oord. Wat moest er van Welstaat worden: een bedevaartsoord, een tiny-house-community of toch een gigantisch boerenbedrijf? Hiermee werd het historische verhaal van leiderschap gekoppeld aan hedendaagse thema’s.

Reacties

De voorstelling werd enthousiast door het publiek ontvangen. Voorbeelden van enkele reacties: ‘Waanzinnig knap gemaakte voorstelling’, ‘Mooi gebruik van de verschillende locaties, prachtige stemmen en sprookjesachtige belichting’ en ‘We hebben een topavond gehad!’, ‘We zien het koloniegebied nu met hele andere ogen’. Het publiek had een gevarieerde samenstelling. Van bewoners uit de wijde omgeving, maar ook afkomstig uit andere delen van het land.

Grote crew

Welstaat werd gemaakt door een grote groep mensen. De cast en crew bestond uit een mix van professionals en amateurs: 11 professionele acteurs, 5 beroepsmusici en 120 koorleden van onder andere Mannenkoor Vledder, De Liesterkrallen Havelte, Het Koor Van De Hoeve, DOOK Frederiksoord, Voices4U Havelte en Theaterkoor Disisit, 60 orkestleden van VCE Westerveld en Advendo Diever, 9 acteurs-in-opleiding van Deltion College en Garage TDI en 46 lokale spelers (waaronder 10 kinderen). Voor de lokale spelers uit de omgeving was meedoen een feestje, zo zeggen ze na afloop: ‘Jammer dat het afgelopen is! Het was geweldig leuk om mee te doen.’

Stimuleringsprijs

Na afloop van de laatste Welstaat-voorstelling werd de eerste Beringer Hazewinkel Award uitgereikt. Deze stimuleringsprijs voor talent dat in bijzondere mate opviel tijdens de productie in Frederiksoord, ging naar de muzikale allrounder Jeanine De Herdt. Een jury bestaande uit artistiek leider Karin Netten, coregisseur Céline Hoex en Beringer Hazewinkel-bestuurslid Heidi Bolt lette tijdens repetities en uitvoeringen op podiumpresentatie, samenspel en authenticiteit. Én op de ontwikkeling die is doorgemaakt door de talenten.

Céline Hoex tijdens de uitreiking: ‘Het was bijzonder hoe je bij onze kennismaking in eerste instantie wat nerveus was. Maar toen je naast je accordeon ook je saxofoon en klankschalen tevoorschijn haalde, bleek al snel je veelzijdigheid en muzikaliteit en verdween je aarzeling.’

 

Jeanine de Herdt ontving van Stichting Beringer Hazewinkel een cheque voor een coachingssessie met Welstaat-componist Jan Pieter Koch. Daarnaast was er een eervolle vermelding voor Kersten Warnaar. Zij werd geprezen om haar moed en doorzettingsvermogen om samen met haar paard deel te nemen aan het slotstuk van Welstaat.

Kameroperahuis kijkt terug op een geslaagde voorstellingsreeks. Het publiek, de artiesten en de lokale spelers en verenigingen waren erg enthousiast en de samenwerking smaakt zeker naar meer. Hoe en in welke vorm dit een vervolg kan krijgen wordt nog onderzocht.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!