Een kathedraal van licht en wonderlijke kleuren rijst in Meppel

Meppel - Vanaf woensdag 10 oktober rijst een gigantisch opblaasbaar bouwwerk op in Meppel. Het Engelse Architects of Air brengt hun Luminarium ‘Katena’ naar festival Puppet International 2018. Als je Katena binnenstapt weet je niet wat je ziet: het daglicht, dat door doorschijnende gekleurde delen van het Luminarium naar binnen valt, creëert oneindig veel kleuren.

Een wonderlijke wereld waar je uren zou willen vertoeven. De kronkelende paden langs koepels van licht dompelen je onder in een magisch geheel.

Hoofdkoepel

De hoofdkoepel van Katena lijkt van buiten op een ananas en van binnen wordt het vergeleken met een hindoetempel. Bedenker Alan Parkinson liet zich in het ontwerpen van zijn Luminaria inspireren door Islamitische en Gotische architectuur, natuurlijke vormen en geometrie. Voor dit specifieke Luminarium was ook het werk van de Catalaanse architect Antoni Gaudí een inspiratiebron: de basiliek Sagrada Familia in Barcelona.

Van het Guggenheim museum in Spanje tot het Sydney opera House in Australië. Sinds 1992 heeft Architects of Air meer dan drie miljoen bezoekers mogen ontvangen in meer dan veertig landen, verdeeld over vijf continenten.

Rust en meditatie

Het lijkt een paradox dat zo’n stimulerende omgeving tegelijkertijd zo rustgevend kan zijn. Veel bezoekers vinden het Luminarium een plek voor rust en meditatie. ‘Bijna een uur lang verkende ik het Luminarium, waarin licht vloeibaar leek. Het mengde constant, straalde, resoneerde en transformeerde mijn omgeving. Ik heb nog nooit zoiets ervaren’, zei een bezoeker in de Australische stad Perth.

Andere bezoekers zeiden ‘een Luminarium voldoet aan een behoefte bij mensen: het biedt een ruimte die ergens tussen een baarmoeder en een kathedraal ligt’ en ‘plots leek de buitenwereld vergeten: we waren allemaal getransporteerd naar een nieuwe wereld, een wereld van licht’.

Magie

Puppet International is hét belangrijkste festival voor poppen- en objectentheater van Nederland en Vlaanderen. Laat je van 10 tot en met 14 oktober verwonderen door de magie van beeldend theater op ruim 25 locaties door heel Meppel. Met meer dan 250 voorstellingen van ruim 45 (inter)nationale makers en gezelschappen belooft Puppet International verrassing, vermaak en verdieping voor jong en oud. Het Luminarium van Architects of Air is open voor publiek van donderdag 11 oktober tot en met zondag 14 oktober.

Meer informatie op: www.puppetinternational.nl