Laag overvliegende helikopters gehoord? Defensie oefent

Regio - Ook het geluid van een laag overvliegende helikopter gehoord gisteravond, of maandagavond? Het geluid van een zware helikopter? Dat kan kloppen. Defensie is namelijk bezig met een grote oefening.

In Midden-, Oost- en Noord-Nederland vindt de oefening ‘Falcon Autumn’ plaats. Die is begonnen op 17 september en bevindt zich nu in de laatste week. In deze laatste week vindt in Noord-Nederland de grote eindoefening plaats. ‘We zetten alle troepen gezamenlijk af’, vertelt luitenant-kolonel Hein Faber. ‘We hebben alle transportcapaciteit nodig, ook van bijvoorbeeld de Nederlandse C-130-transportvliegtuigen.’ Onder andere in Assen en Coevorden is een oefengebied.

‘De eerste week is de opbouw en basistraining. De tweede week voeren we kleine acties uit, zoals het afzetten van luchtmobiele eenheden zodat zij objecten op de grond kunnen uitschakelen. Met de Apaches schakelen we bijvoorbeeld doelen uit die verderop liggen.’

De helikopters ondersteunen luchtmobiele eenheden die op de grond tactische opdrachten uitvoeren.

Behalve militaire oefenterrein wordt er ook geoefend boven en op civiel en bewoond grondgebied. Dit gebeurt om reële scenario’s na te kunnen bootsen. Dat is ook de reden dat de helikopters laag overvliegen.

Laag overvliegen

De helikopters mogen niet lager dan 45 meter boven de grond vliegen, behalve in laagvlieggebieden. Eén van die laagvlieggebieden ligt tussen Steenwijk en Appelscha. Daar mag op een hoogte van dertig meter, en soms zelfs lager, gevlogen worden.

Bij een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie, de vliegers moeten laag blijven om zich te verschuilen. Hierdoor kan de helikoptervlieger ongezien zijn taken uitvoeren of buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. En voorkomen dat de helikopter wordt beschoten vanaf de grond. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is zelfbescherming voor de helikoptervlieger.

Grote oefening: 2.2000 militairen

Er doen 16 helikopters, vier jachtvliegtuigen (twee F-16s en twee Tornado’s), twee transportvliegtuigen en één onbemand luchtverkenningssysteem mee aan de oefening. Op de grond oefenen nog eens 2.200 militairen. Ook Duitsland en België doen mee aan ‘Falcon Autumn’.

Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse oefening in Nederland waar meerdere krijgsmachtdelen en landen aan meedoen. Het beoefent een scenario waarbij een van de NAVO-landen wordt aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren.

De helikopters die over Meppel en omgeving vlogen, kwamen vanuit Deelen en gingen naar Marnewaar.

Vandaag is de laatste dag dat er wordt gevlogen in Noord-Nederland, van 08.00 tot 23.00 uur. Vanaf donderdag vliegen de helikopters weer terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen. De oefening duurt tot en met 12 oktober. Geluidsoverlast kan online gemeld worden via de website van Defensie.