‘L’ zegt alles over Lexus RX 450hL

Lexus bouwt met de RX 450hL ook een verlengde versie van de SUV. De ‘L’ is op zijn plaats want de auto is vijf meter lang. Op de weg acteert het model handzaam. Ook de topuitvoering President Line.

‘Larger than Life’ koppelt Lexus aan de lange RX-versie. Het is de eerste zevenzitter van het Japanse merk in Europa. Dat Lexus er mee in de roos schiet, blijkt uit de negen klanttevredenheidsawards, die het ontving voor de RX 450hL.

Nee, de RX is niet nieuw in de Lexus-lijn. Sterker nog, het is wereldwijd het best verkopende model van Lexus. Over de 2,7 miljoen exemplaren werden er al geproduceerd. De SUV heeft de voorbij twee decennia wel enkele metamorfoses ondergaan. In 1998 werd de RX voorgesteld als SUV. Zeven jaar later volgde de tweede generatie voorzien van hybride-techniek. De derde en vierde generatie zagen in 2009 en 2015 het daglicht. Tijd voor een herijking en een lange versie, die uitnodigt tot een kennismaking.

Meer autolengte

De strakke lijnvoering maakt de RX 450hL stoer, de neus is fors en het beeld van de auto langgerekt. Met de ‘L’ wordt elf centimeter, ten opzichte van de RX 450h, aan autolengte toegevoegd. Die extra centimeters komen ten goede aan de passagiers op de derde zitrij en de bagageruimte. Door de steiler geplaatste achterruit is de hoofdruimte ook voor de inzittenden helemaal achterin goed.

All Wheel Drive

Lexus heeft op de neus gelukkig gekozen voor een lamellen-design. ‘Gaas’ in een honingraatstructuur, zoals bij vele andere Lexussen, zou afbreuk hebben gedaan aan de voorname uitstraling van het model. All Wheel Drive behoort altijd tot de uitrusting van de zevenzitter. Aan veiligheid en comfortverhogende voorzieningen uiteraard geen gebrek. De achterste passagiers beschikken over separate bediening van de airconditioning, ventilatieroosters en bekerhouders.

Elektrisch neerklapbaar

Lexus levert de SUV in de Line’s Business, Luxury en President. De Business is al heel compleet met het gedetailleerde Lexus-navigatiesysteem, Lexus Safety System+, led-koplampen, 20 inch lichtmetaal voor de banden, uitgebreide functionaliteit op het stuur, stoelgeheugen en ventilatie en verwarming op beide stoelen. De elektrisch bedienbare achterklep opent de weg naar het meenemen van veel bagage. De derde zitrij is in ongelijke delen (60/40) en elektrisch neer te klappen, met als resultaat een volledig vlakke laadvloer. Alles plat achterin betekent 966 liter aan spullen laden, 432 als de derde zitrij plat ligt en 176 met alle rijen in zitpositie.

‘Kortere versie’

Mensen die geen behoefte hebben aan zo’n zee aan ruimte kunnen uiteraard kiezen voor de ‘kortere’ RX 450h met vijf zitplaatsen. Die is er ook als Sport Edition. Beide RX’n, 450h als 450hL, zijn uitgerust met een 3.5 liter V6 benzinemotor in combinatie met twee krachtige elektromotoren. Onder bepaalde omstandigheden rijdt de crossover volledig elektrisch, waarbij de accu niet extern hoeft te worden opgeladen. Het systeemvermogen bedraagt 313 pk. De RX 450hL is altijd een automaat en ook vierwielaandrijving is standaard.

Aanvaardbaar

Het mag duidelijk zijn dat er aardig wat gewicht verplaatst moet worden door de krachtbronnen: 2280 kilogram. Gezien die last is een acceleratie van 8 seconden voor 0 naar 100 km/u prima en een verbruik van 6.0 liter/100 kilometer heel aanvaardbaar. De topsnelheid van het model bedraagt 180 km/u. Niet extreem maar voor ons land al te veel. Qua rijervaring voel je je in de President een beetje een regeringsleider al moet je dan wel achterin plaatsnemen waar de ruimte uitstekend is. Rijden doet de ‘L’ in alle opzichten lekker. De lengte en breedte vormen, behouden op de parkeerplaats van de supermarkt, geen probleem. De lange RX is heel handelbaar.

Prijzen

De adviesprijs van de ‘kleine’ bedraagt 74.395 euro en van de verlengde 99.895 euro. Met de opties elektrisch bedienbaar glazen schuif-/kanteldak (1.450) en Deep Blue Metallic (1.295) wordt de ton van de gereden President overschreden.