Dit is hem: de Mariaklok

Staphorst - Dit is hem dan, de klok zoals deze vrijdagavond gegoten gaat worden. Althans, het is een mal, van de Mariaklok die vrijdagavond bij Kerkenland, reeds in de schemering door de professionals van Laudy uit Finsterwolde gegoten wordt.

Het is een exclusieve foto uit het bedrijf in Finsterwolde. Vrijdagavond rond de klok van negen uur beginnen de experts van Laudy met het gieten van een replica van de Mariaklok die tot medio 1943 in de toren van de Grote Kerk in Staphorst hing. Het origineel uit 1417 werd door de Duitsers geroofd. Ook de tweede klok, gemaakt door Geert van Wou in 1512, ging naar Duitsland. Dit exemplaar kwam terug, maar met een scheur. Reparatie volgde, maar in 1958 barstte de naad weer open en sinds 1960 stond de klok in de tuin van de Grote Kerk.

De Stichting Historieherstel Staphorst, vorig jaar opgericht, laat de Van Wou-klok momenteel restaureren bij Eijsbouts in Asten. Laudy giet vrijdag en zaterdag de replica van de Mariaklok. Samen komen ze te hangen in een nog te maken klokkenstoel die komt te staan bij Kerkenland.