Puppet International: wereldpremières en enthousiast publiek (+ foto's)

Meppel - De afgelopen dagen van Puppet International waren een groot succes. Voorstellingen van kwaliteit, enthousiast publiek en zomers weer tijdens deze veertiende editie.

Na meerdere wereldpremières tijdens de openingsdag, vond vrijdag vond opnieuw een wereldpremière plaats. TAMTAM objektentheater speelde ‘Een onbewaakt ogenblik’. Een objecten-etude, gemaakt ter ere van de tachtigste verjaardag van Meppeler poppenspeler Henk Boerwinkel. Een prachtige kleine en intieme voorstelling waarin voorwerpen tot leven komen.

Architects of Air, op het veld achter Ogterop, trok een groot publiek. Het is voor velen een plek om lang te vertoeven. Bezoekers wandelen door het bouwwerk, gaan een tijdje liggen om van de rust en de kleuren te genieten of leggen de wonderlijke ervaring vast voor het thuisfront.

Naast Architects of Air stonden de containervoorstellingen, waarin tien jonge makers hun nieuwe werk presenteren.

Farrés Brothers bracht een onwijs enthousiast publiek teweeg. Klein en groot ging mee op reis in een échte luchtballon. De Catalaanse groep vertelt het verhaal in het Engels, maar er wordt zoveel beleefd in de ballon dat de taal absoluut geen belemmering vormt voor niet-engels-sprekenden.

Plexus Polaire toonde een fabelachtig vreemd en macaber cabaret in de gymzaal van de Calvijnschool. Angstaanjagende wezens, gevaarlijke daden en gegil en tranen. Maar de voorstelling is niet alleen eng, het is ook enorm grappig.

Op het Kerkplein stond Toneelgroep Dapper. Het is een installatie die in beweging wordt gezet door het publiek. Een vogel komt tevoorschijn en bezoekers bedienen het figuur. Juist doordat meerdere mensen één object besturen, ontstaat een beweging in het beest die het tot leven laat komen.

Interactieve voorstelling

Met het interieur van de Grote Kerk als decor speelde het Russische White Ball hun voorstelling Circus! Heart Story. In een interactieve voorstelling met muziek, jongleren en een zingende zaag werd de een na de andere bizarre circusact gecreëerd. Van ‘De Ongehoorzame Broek tot ‘Het Roofzuchtige Konijn’.

Muziektheatergroep BOT en Zero en Conducta sloten de zaterdagavond af. BOT maakt met bestaande instrumenten en allerlei objecten hun eigen muziekinstrumenten. Ingenieus zijn ze zeker: het ene na het andere onverwachte bouwwerk creëert de mooiste tonen.

Zero en Conducta speelde afgelopen woensdag en vrijdag hun nieuwe voorstelling Eh man hé, maar was zaterdag nog één keertje terug met een voorstelling uit de vorige editie. Die was toen zo’n succes, dat het zeer de moeite waard was om La Derniere Danse de Brigitte terug te halen naar Meppel. Opnieuw was het uitverkocht.

 

Vrijdag gingen internationale makers en festivalorganisatoren in gesprek over de positie van het genre poppentheater in de culturele sector, tijdens de Seminar Puppet Academy.