Bereik meer met je geld

Meppel / Steenwijk - De Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland verzorgt op woensdagavond 14 november een 1,5 uur durende workshop bij de Rabobank in Meppel onder de titel ‘Bereik meer met je geld’.

In de workshop leren de aanwezigen dat een groter spaarbedrag opbouwen ook écht mogelijk is.

Ruim een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar heeft minder dan € 3.000 spaargeld. Zij zitten hiermee onder het minimumbedrag dat het Nibud adviseert om als buffer aan te houden voor financiële tegenvallers. Dit blijkt uit een onderzoek dat in september is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Rabobank onder ruim duizend Nederlanders.

Financieel kwetsbaar

Volgens Rabobank-econoom Carlijn Prins is deze groep kwetsbaar voor schokken in het inkomen of de uitgaven. Slechts een derde van de ondervraagden is tevreden met hoeveel hij of zij jaarlijks spaart. De overige twee derde wil meer sparen.

Van degenen die minder dan € 3.000 spaargeld hebben, geeft 70% aan onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen. Maar dit is uiteraard niet de enige verklaring voor spaargedrag. Prins: “Ook de voorkeuren voor huishoudens spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het belang dat zij aan de toekomst hechten. Door te sparen ‘offert’ een huishouden in feite consumptie in het heden op, voor consumptie in de onzekere toekomst.”

Grote verschillen tussen bevolkingsgroepen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er tussen bevolkingsgroepen verschillen in spaargedrag zijn. Prins: “Degenen met minder dan € 3.000 spaargeld, hebben vaker een netto huishoudinkomen tot € 3.000. En ze zijn vaker alleenstaand en vaker laag tot midden opgeleid. Opvallend is dat 47% van de huishoudens met een netto inkomen tussen de € 2.000 en € 3.000, die daarmee rond/boven modaal zitten, minder dan € 3.000 spaargeld heeft. En dat zelfs 14% van de huishoudens met een inkomen van € 5.000 of meer, onder dit bedrag zit.”

Financiële weerbaarheid vergroten

Spaargeld is belangrijk om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten, maar kan ook worden gebruikt voor langetermijndoelen. Prins: ”Denk aan om- of bijscholing om een gunstige positie op de arbeidsmarkt te behouden, en daarmee financiële weerbaarheid op lange termijn. Maar ook de aanschaf van een huis of de studie van kinderen kunnen doelen zijn waar spaargeld voor nodig is.”

Aanmelden

Het is dus verstandig om geld opzij te zetten voor later. Kom naar de workshop ‘Bereik meer met je geld’. Locatie: de Rabobank in Meppel, Blankenstein 140. Aanmelden kan via rabo.nl/mss