Voorzet
Door Flip Vellinga

'Joey van den Berg: van wasstraat tot Wembley'

Kijktip voor de voetballiefhebber: de documentaire ‘Joey van den Berg, van wasstraat tot Wembley’, donderdagavond om 22.00 uur, op FOX Sports 1.

Het is een mooi en onthullend portret van deze flamboyante voetballer, die voorbestemd leek voor de top, maar door zijn turbulente leefstijl een omweg nodig had om uiteindelijk toch te slagen in het betaald voetbal.

In dat proces speelde vicevoorzitter Jan Bos van Alcides een belangrijke rol. Hij ontfermde zich over de speler toen niemand meer in hem geloofde.

Uiteraard komt Bos in de documentaire aan het woord. Hij is zoals altijd openhartig. ‘Wat moet je met die idioot?’, was de reactie toen Bos binnen de club kenbaar had gemaakt dat hij Joey van den Berg naar Alcides wilde halen.

Terugkeer

De voorspelde ellende bleef uit. Sterker nog: zijn periode in Meppel vormde de opmaat tot een terugkeer bij een BVO. Dat is natuurlijk deels de verdienste van Bos geweest, die zich als een vaderfiguur over de speler ontfermde, maar uiteindelijk moet een sporter het altijd zélf doen.

Joey van den Berg deed dat. Hij vond rust in zijn leven, kreeg een stabiele relatie en begreep dat hij kansen moest pakken en niet moest verprutsen.

Indruk

Claus Boekweg tipte de toenmalige technisch directeur Bert Konterman van PEC Zwolle ‘dat er in Meppel een goede voetballer rondliep’. De beleidsmakers gingen overstag, waarmee een terugkeer in het betaald voetbal een feit was.

In Zwolle maakte Van den Berg vanaf de eerste dag indruk. ‘Je zag dat hij een van de betere spelers in de selectie was’, zegt oud-international Jaap Stam in de documentaire. En trainer Art Langeler: ‘We wilden hem helpen, de jongens zagen dat hij hartstikke goed was.’

Markante persoonlijkheid

Na succesvolle seizoenen bij PEC Zwolle, SC Heerenveen en Reading belandde Joey van den Berg afgelopen zomer bij NEC in Nijmegen. Het was mooi om te zien dat hij na zijn jaren in Engeland volledig zichzelf is gebleven.

Een markante persoonlijkheid, die zich niet in een strak keurslijf laat persen. Eigenlijk is hij een van de weinige profvoetballers in Nederland die nog zegt wat hij denkt. De meeste spelers produceren wel geluid, maar zeggen niets, terwijl de oud-Nijevener altijd met een goed verhaal komt.

Trots

Leuk dat hij terug is in Nederland. Prachtig ook dat zijn vader Milko wordt opgevoerd in de documentaire. Hij is altijd heel kritisch geweest op zijn zoon. ‘Als je niet wilt luisteren, moet je het zelf maar regelen. Je doet je best maar’, kreeg de hardleerse Joey op een gegeven moment te horen.

Dat laatste heeft hij uiteindelijk gedaan, waardoor de scepsis ook in het ouderlijk huis heeft plaatsgemaakt voor trots.

Ajacied Lasse Schöne, tijdens de eerste periode van Joey van den Berg bij SC Heerenveen ploeggenoot van de Drent, wist het al heel lang: ‘Joey is de man.’