Nieuwe molens Rouveen worden 200 meter hoog (+ foto's)

Rouveen - Daverende klappen. Een heimachine startte deze week met het in de grond rammen van palen voor de fundering van de drie windmolens in Rouveen.

De drie molens uit 2003 werden begin dit jaar weggehaald om plaats te maken voor drie nieuwere, veel krachtigere molens met een ashoogte van 84 meter een tiphoogte van 130 meter. Met z’n drieën produceren ze straks 6,9 megawatt.

Daarmee zijn het kleine jongens. De molens die tegenwoordig verrijzen en die ook Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst wil bouwen in De Lommert hebben een ashoogte van 130 meter en een tiphoogte van 200 meter, zeventig meter hoger dan de molens in Rouveen. Dat is ook nodig wat die molens moeten gedrieën 12 megawatt gaan produceren, precies de eis die de provincie stelt.

 

Werkgroep Behoud De Lommert zit niet op 200 meter hoge windmolens te wachten. De groep, een bundeling van zo’n 35 gezinnen, vindt het gebied te mooi en te kwetsbaar voor de giganten. De bewoners vragen een vergelijkend onderzoek. Er zijn meer geschikte locaties in Staphorst en als er een eerlijk vergelijkend onderzoek komt en De Lommert rolt als beste uit de bus, zijn de bewoners nog steeds niet blij, maar accepteren ze de molens.

Het onderzoek komt er niet. Het is namelijk al gedaan, zegt Piet la Roi van de Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst. ‘Een onderzoeksbureau lichtte de gemeente door en kwam met een lijst aan geschikte locaties, waaronder De Lommert. De gemeenteraad heeft dit rapport begin dit jaar geaccordeerd. We gaan dat niet nog een keer doen. Wij geloven echt dat dit de beste plek is voor de molens die er linksom of rechtsom toch komen in Staphorst. Het moet van de provincie. De Coöperatie zorgt dat de baten in de gemeenschap blijven. Dit is echt het beste alternatief en er is veel draagvlak.’

WOB-verzoek

Werkgroep Behoud De Lommert vroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur gegevens op. Volgens de werkgroep is er geïnventariseerd, een scan gedaan; dat is wat anders dan een echt vergelijkend onderzoek tussen bijvoorbeeld Westerhuizingerveld, Rouveen-Oost en De Lommert, Molens van 200 meter hoog hebben een enorme impact, niet alleen op De Lommert. Je moet op z’n minst gebieden heel goed met elkaar vergelijken, vindt de werkgroep.