Volkswagen Polo GTI: hightech ‘bommetje´

De lettercombinatie GTI is al decennia lang één met Volkswagen. De Golf wordt in die setting meestal het eerste genoemd. Maar ook de Polo GTI heeft een hele fijne sportieve inborst. Een kennismaking met die GTI versterkt alle lekkere voorgevoelens nog eens extra.

De Volkswagen GTI-familie (Gran Turismo Injection) omvat de legendarische Golf GTI (230 pk en 245 pk voor de Golf GTI Performance), de Up! GTI (115 pk) en de nieuwe Polo GTI (200 pk). ‘Een bommetje’ was een veel gehoorde kwalificatie over laatstgenoemde. Ook ‘hot hatch’ passeerde enkele keren als opmerking na een korte demonstratie van kracht en souplesse. Niet vreemd, Volkswagen voorziet de Polo GTI voor het eerst in zijn bestaan van een vermogen van 200 pk. Met een sprint van 6,7 seconden van 0 tot 100 km/u en een topsnelheid van 237 km/u brengt de Polo GTI aardig wat teweeg bij het indrukken van het gaspedaal.

Automaat

De automaat activeert de zes overbrengingen en over snelheid gesproken, schakelen verloopt razendsnel, ook als gebruik wordt gemaakt van de schakelaars achter het stuur. Wat wel even duurt, is het oppakken van de ingestelde snelheid bij cruise control. De daaraan gekoppelde techniek heeft oog voor de snelheid van de voorganger en anticipeert daarop. Is de voorganger uit beeld dan duurt het even voordat de Polo weet dat hij er weer ‘vol’ voor mag gaan. Dat snelheid is geboden bij een verkeerslicht, begrijpt het start/stop-systeem van de Polo GTI heel goed. Razendsnel reageert de motor na een duurzaam rustmoment.

Geruite bekleding

Volkswagen biedt in het interieur nog steeds, en terecht, de geruite (‘Clark’) bekleding aan op het meubilair. Verder is het hightech wat de klok slaat in de Polo GTI, een prachtig dashboard wat in diverse settings is in te stellen, een overzichtelijke en een zeer gevoelige display bovenin de middenconsole. De nieuwe Polo GTI is niet alleen krachtig maar biedt ook luxe en veiligheid. Zo zijn standaard voor handen onder meer een adaptief onderstel 'Sport Select', voetgangersherkenning, City Emergency Braking, led achterlichten en een lederen multifunctioneel GTI-stuurwiel met schakelpaddels en telefoonvoorbereiding met Bluetooth.

Toerenrange

Even terug naar de 1.984 cc motor. De GTI-krachtbron levert zijn maximumvermogen van 200 pk tussen 4.400 en 6.000 tpm. Bovendien heeft hij het maximumkoppel van 320 Nm al vanaf 1.500 tpm beschikbaar en houdt dat vast tot 4.400 tpm. Over een brede toerenrange genieten dus. De auto is leverbaar met een DSG-transmissie. Een versie met handgeschakelde zesbak volgt. Standaard heeft de Polo GTI een XDS-sperdifferentieel op de vooras én Active Sport Select, het adaptieve onderstel dat kan worden ingesteld op Normal- of Sport-modus. Of het verbruik de Polo GTI-rijder interesseert? Nou, niet te hard van stapel lopen, betekent met 7.0 liter 100 kilometer overbruggen.

GTI looks

Deze top-Polo is een echte GTI. Niet alleen door zijn prominente GTI-logo’s, maar ook door de kenmerkende rode lijn in zijn grille, de dubbele uitlaatpijpen en grote lichtmetalen wielen. Het interieur van deze topsporter is voorzien van een fraai GTI sportstuur en vele GTI features waaronder de met de kenmerkende ruitjesstof beklede sportstoelen en over de volle breedte van het dashboard een kunststof band in de exterieurkleur. De Polo GTI kan het hebben.

Prijzen

De nieuwe Volkswagen Polo GTI DSG is er vanaf 30.080 euro. De karakteristieke bekleding in ruitmotief vraag een investering van 165 euro. Voor iets meer dan vierduizend euro boven de instapprijs verzekert de koper zich van een Executive pakket maar ook van led-verlichting, bi-color wielen, achteruitrijcamera en Licht & Zicht-pakket. Vooral zaken die niet alleen de veiligheid verhogen maar ook een duit in het zakje doen als het gaat om een aantrekkelijk voorkomen. De Polo GTI verdient die extra’s omdat ie zo lekker in de hand ligt en top presteert.