20 jaar Autobedrijf Arend Benthem in Meppel

Meppel - Na vele jaren in loondienst gewerkt te hebben konden Arend en Geja hun afkomst niet langer verloochenen: een eigen autobedrijf.

Arend had gewerkt bij autobedrijf Pouw in Zwolle en later als aftersales manager bij de voormalige BMW-dealer in Leeuwarden. Geja heeft bij verschillende huisartsen als doktersassistente gewerkt. Ze konden hun afkomst niet langer verloochenen. Want Arend is als zoon uit een gezin met een autobedrijf in Noordwolde met ‘de sleutel in zijn hand’ geboren en Geja, komend uit Steenwijk, waar haar ouders een rijwielzaak hadden.

Ze wilden ‘samen iets voor onszelf!’ En dat dan zou een autobedrijf moeten worden. Na wat speurwerk van Hoogezand tot Zevenaar werd het uiteindelijk Meppel. Hier was het Seat dealerschap vrij en bouwgrond ter beschikking op het bedrijvenpark Blankenstein. En dus terug in hun eigen regio! Het gezin Benthem met twee dochters en een zoon verhuisden vanuit Friesland naar Meppel.

Ondenkbaar

De vergunning was er snel en er kon in oktober 1997 begonnen worden met de bouw door Hurks Systeembouw en aannemer Ter Stege uit Hoogeveen. Eind november 1997 was het hoogste punt bereikt en op 20 maart 1998 was de opening van een nieuw, modern en goed geoutilleerd Seat dealerbedrijf. Naast Arend (verkoop en werkplaatsreceptie) en Geja (administratie) werden er twee monteurs aangenomen, van wie een vrouwelijke monteur. En was de verhouding man-vrouw dus fifty-fifty. ‘Toen nog een ondenkbaar beeld in de autowereld. Maar het werkte!’, zeggen Arend en Geja. Want binnen een paar jaar was het bedrijf uitgegroeid tot 10 werknemers. Er werd gelonkt naar uitbreiding…

Op 10 oktober 2001 werd, mede op aandringen van importeur Pon, een tweede vestiging geopend. Aan de Aziëweg op bedrijvenpark Peelerpark kreeg Assen een nieuwe Seat-dealer. En hoewel daar een bedrijfsleider aanwezig was, reed Arend zeer geregeld heen en weer tussen Meppel en Assen. Eigenlijk wilde hij op twee plaatsen tegelijk aanwezig zijn voor zijn klanten.

Raceongeval

Maar hierin kwam in 2005 helaas (voorlopig) een einde toen hij op de IC van de universiteitskliniek in Luik terecht kwam na een ernstig raceongeval op het racecircuit van Spa. Sinds 2002 reed Arend met veel plezier mee in de Seat Cupra Cup op verschillende circuits in de Benelux.

Het leek er niet mooi uit te zien voor de coureur uit Meppel, maar ‘eens een doorzetter, altijd een doorzetter!’ Na bijna een jaar revalideren was hij er weer. In deze moeilijke tijd waren ze dan ook heel blij met het hechte team om zich heen dat alles perfect opvin in de tijd dat Arend niet aanwezig was. Mede omdat tevens in de zomer van 2005 het contract was getekend voor het dealerschap van Kia.

2007 was een hectisch jaar waarin de vestiging van Seat Assen werd overgedaan aan de Broekhuis Holding. Dat ging voor Broekhuis goed samen met het Skoda dealerschap en gaf het Arend in Meppel de ruimte om de hoog nodige uitbreiding te verrichten in Meppel. Dus weer alles op één locatie!

Groot feest

In het Paasweekend van 2008 was het dan ook groot feest bij Arend Benthem. ‘10 jaar Arend Benthem in Meppel’ én de opening van hun vernieuwde autobedrijf. Met een uitbreiding van meer dan 1000 m2, waarin beide merken Seat en Kia hun eigen showroom hadden gekregen, met hun eigen identiteit en een gemoderniseerde en uitgebreide werkplaats. Er kwamen meerdere bruggen zodat heb bedrijf naast de eigen monteurs altijd ruimte heeft voor meerdere (BBL) leerlingen. Want het opleiden van goede monteurs vindt Arend belangrijk.

In de zomer van 2008 werd, na zijn opleiding aan de IVA in Driebergen, het (verkoop) team uitgebreid met zoon Bastiaan. Hij is een zogenaamde vliegende keep bij Arend Benthem. En echt van alle markten thuis! Ook hij heeft benzine in zijn bloed. Zijn grootste hobby is driften waarvan hij dan ook mooie foto’s in zijn kantoor heeft hangen. Wat dat kantoor betreft; vorig jaar heeft hij met zijn vader van kantoor geruild. En hij stuurt zijn vader geregeld naar huis: ‘Neem jij vanmiddag maar vrij!’ Wordt hij de opvolger? Arend en Geja: ‘Wie weet? Zou mooi zijn!’

Mazda-dealer

In April 2011 werd door het faillissement van Kia Nederland het dealernetwerk opnieuw ingedeeld door Kia Europa en raakte Arend Benthem het dealerschap van Kia kwijt. Maar tegelijker waren er gesprekken gaande met Mazda Motors Nederland en werd Arend Benthem Meppel per 1 mei 2011 Mazda-dealer van Meppel en omgeving. Dus nu al meer ruim 7 jaar naar aller tevredenheid. Het Seat dealerschap werd in 2014 omgezet naar Seat erkend reparateur.

Evenementen

In de voorgaande jaren werden er ook verschillende leuke evenementen georganiseerd, mede met andere ondernemers. Van een 4x4 evenement in het zand van Havelte tot een Toys for Boys weekend in de showroom en ‘win een geheel verzorgd weekendje rijden met een MX-5’. Maar ook sponsoring van verschillende sportverenigingen en stichtingen zoals ‘Wandelen voor water’ (opbrengst voor waterdammen in Kenia), Arend Benthem Cup (georganiseerd door MTB vereniging Havelte), Stichting Mont Ventoux, City Swim Meppel en de laatste jaren het mooie evenement Mini Meppel. En er waren natuurlijk ook de gezellige wintercheckdagen en de startplaats van verschillende MX-5 toerritten.

Sfeervolle showrooms

De belangrijkste troef van Arend Benthem Autoservice is volgens de eigenaren de flexibiliteit van het bedrijf. Op alle fronten denken ze met de klant mee en het bedrijf speelt voortdurend in op nieuwe omstandigheden. De showrooms zijn opvallend sfeervol ingericht en geeft de bezoeker een welkom gevoel. Een auto kopen is immers niet niks, daar dient men tijd voor te nemen. De mensen bij Arend Benthem schenken die tijd en aandacht overigens niet alleen aan klanten die een auto komt kopen maar ook aan iedereen die zijn auto laat repareren, onderhouden of keuren. Het Arend Benthem team bestaat, met de recent toegevoegde junior verkoper, uit 12 werknemers.

Klantvriendelijk vinden ze heel belangrijk, zoals een grote tafel met een lekker kop koffie of thee met een lekker koekje en actuele tijdschriften en altijd een krant van de dag. Voor degenen die liever tijdens het wachten even rustig wil werken is een fijne flexwerkplek ingericht. ‘En als we tijd hebben een gezellig praatje over auto’s, maar met Geja liever over iets anders, want ze heeft nog steeds weinig met auto’s’, lacht Arend.

Vanaf 1 november voert Arend Benthem niet langer het officiële Seat service dealerschap maar blijft wel Seat specialist. Alle knowhow, testapparatuur en gespecialiseerd gereedschap blijven aanwezig, dus Seat-rijders aan Seat gerelateerde PON-merken zoals VW-rijders zijn nog altijd welkom.

Aansluiting bij AutoFirst

Maar naast Mazda en de Pon-merken zijn de monteurs ook thuis in andere merken. En om dit goed te kunnen uitvoeren is er nu aansluiting gezocht bij AutoFirst. Dit is een franchiseformule voor eigentijdse garagebedrijven met de modernste toepassingen en diagnoseapparatuur. Hiermee kunnen de nieuwste auto’s met de jongste technische innovaties worden onderhouden en gerepareerd. ‘Bij ons blijft uw auto op de 1e plaats.’ www. Autofirst-nederland.nl; www.arendbenthem.nl