Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… wintertijd

Ik denk dat de uitvinder van de Sudoku een vrouw is. Een getrouwde vrouw met, zeg, een kind of drie, waarvan er minstens één een grote dierenliefhebber is, waardoor er ook een hond, een paar kippen en een set konijnen is. Alle kinderen gaan naar school, maar niet naar dezelfde dus zeker niet met dezelfde tijden.

Zelf werkt ze. Nee, ze heeft een eigen bedrijf denk ik. Dus is ze haar eigen baas, maar wordt haar agenda ondertussen wel gestuurd door haar opdrachtgevers en haar deadlines. Oh ja, en ze doet ook nog iets in haar spaarzame vrije tijd. Iets met vriendinnen, of een goed doel of zo. En ze vindt het heerlijk om met haar man uit eten te gaan dus daar maakt ze ook tijd voor.

De kinderen zijn nog te klein om alleen thuis te blijven dus er is een oppas, maar de oppas zit zelf ook nog op school (wel wéér een andere trouwens, met weer andere tijden) en heeft wel een rijbewijs maar geen auto en de vrouw in kwestie woont nogal landelijk dus de auto is onontbeerlijk.

Nou, en die vrouw, die moet dus elke week de Sudoku die agenda heet leggen. Want zij heeft eigenlijk een afspraak met een klant, maar die kan alleen op vrijdagmiddag en dan is kind drie om 12.00 uur vrij en kind twee om 14.30 uur dus moet in elk geval voor kind drie iets bedacht worden van 12.00 tot 14.00 uur (want dan is de oppas klaar met school).

Bovendien heeft ze voor deze afspraak de auto nodig, maar de oppas ook dus daar moet nog even iets slims op bedacht worden. En dan moet de afspraak voor het konijn verzet worden, want die moest eigenlijk een injectie bij de dierenarts maar dat was dus preciés als ze bij die klant zit dus dat lukt niet. En haar meneer heeft geen vrije uren meer, dus die kan het helaas niet opvangen. En had kind één nou een veertig minuten rooster?

Ondertussen, in het atelier van de Europese Unie, wordt er druk vergaderd over deze vrouw. Nou ja, en alle andere Europeanen. Want als we nou eens de zomertijd afschaffen, dan hebben we dat gelazer met tijd in elk geval niet meer. Maar dat plan ging niet door, want de landen hadden te weinig tijd gekregen. Ik denk dat ze eerst hun Sudoku nog moesten afmaken.