Nissan lepelt nieuwe 1.3 in Qashqai

Nissan geeft de succesvolle verkoop van de Qashqai een impuls met een nieuwe, zuinige benzinemotor. ‘Een reactie op veranderende marktomstandigheden’, zegt een woordvoerder van Nissan. Tevens omvat de kwaliteitsinvestering, optioneel, een automaat met dubbele koppeling en een nieuw infotainmentsysteem.

Nissan verwacht dat de bestverkochte crossover van Europa met de nieuwe 1.3 liter benzinemotor een nog groter publiek aanspreekt. De Qashqai wordt geleverd met een 1.3 liter in de vermogensvarianten 140 pk (240 Nm) en 160 pk (260 Nm). De motor vervangt de 1.2 (115 pk) en 1.6 (163 pk) benzinemotoren. De 1.3 liter is leverbaar in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De 160 pk-versie ook met een nieuwe zeventrapsautomaat met dubbele koppeling, Dual Clutch Transmission (DCT). Die heeft met 270 Nm net iets meer koppel dan de versie met de handbak. Het is voor het eerst dat Nissan de Qashqai voorziet van de DCT. De automaat zorgt voor meer acceleratievermogen. Alle 1.3 liter-versies hebben voorwielaandrijving. Het verbruik komt uit tussen de 5,3 en 5,8 liter per 100 kilometer afhankelijk van onder meer vermogen, rijgedrag en het formaat van de wielen.

Acceleratie

Ook de acceleratie is verbeterd: vanuit stilstand naar 100 km/u kost 10,5 seconden (-0,1 s) en de acceleratie van 80 naar 100 km/uur in de vierde versnelling kost nog maar 4,5 seconden (was 5,7 s), een verbetering van 21 procent. In de zesde versnelling is de verbetering maar liefst 35 procent, waarmee de bestuurder kan profiteren van meer flexibiliteit van de nieuwe motor.

Samenwerking

De nieuwe aandrijflijnen zijn het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen Renault, Nissan en Mitsubishi. Behalve dat de nieuwe benzinemotor minder brandstof verbruikt en minder CO2 uitstoot, zet de krachtbron ook een nieuwe maatstaf voor rijdynamiek in het Nissan-model. De nieuwe motor reageert directer en accelereert sneller dankzij het grotere koppel. Het vermogen wordt meer lineair afgegeven en doet zijn werk in stilte.

Meer koppel

De verbeterde efficiëntie is het resultaat van een ingrijpend vernieuwd motordesign. Nissan past een benzinepartikelfilter toe en heeft ook het injectiesysteem, de vorm van de verbrandingskamers en de turbo geoptimaliseerd en de inwendige wrijving verlaagd. Dat zorgt voor meer koppel bij lage toerentallen. De kwaliteitsimpuls is mede af te lezen van het onderhoudsinterval. Dat is verlengd van 20.000 naar 30.000 kilometer. De nieuwe 1.3 liter benzinemotor heeft 40.000 testuren gemaakt. Daarbij heeft de motor 300.000 testkilometers afgelegd onder de meest extreme omstandigheden. Nissan verwacht in het nieuwe fiscale jaar meer dan een miljoen van deze motoren te bouwen. Naar verwachting wordt meer dan de helft van de nieuw verkochte Qashqai’s besteld met een versie van de nieuwe benzinemotor.

NissanConnect

Ook is Nissans nieuwe infotainmentsysteem met beduidend betere functionaliteit nu verkrijgbaar in de Qashqai. New NissanConnect is een geheel nieuw infotainmentsysteem dat de interactie tussen bestuurder en auto nog verder verbetert. De bestuurder geniet van naadloze, intuïtieve integratie van smartphone en navigatiesysteem. Het is nu ook mogelijk om Over The Air (OTA) navigatie- en software-updates te downloaden. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard op alle uitvoeringen, met uitzondering van de basisuitvoering Visia. Nissan stimuleert gebruikers om de nieuwe applicatie ‘Door to Door Navigation’ te downloaden op hun smartphone. Met de app is het onder meer mogelijk om thuis of op kantoor een route te plannen met de smartphone. Zodra de route is gepland, kan de gebruiker die direct naar het systeem in de auto verzenden, zodat de routenavigatie beschikbaar is zodra hij of zij instapt. New NissanConnect is te bedienen via de centraal in het dashboard geïntegreerde 7-inch touchscreen. Het scherm heeft dezelfde grootte als voorheen, maar heeft minder druktoetsen en in plaats daarvan een nieuwe multi-touchfunctie.

De Qashqai met 1,3 liter benzinemotor is vanaf eind november leverbaar met een vanafprijs van 28.390 euro.