Voorzet
Door Flip Vellinga

Eindelijk licht aan het eind van de tunnel

Na zijn overgang naar Ajax, in januari 2015, waren er insiders die voorspelden dat het niet lang zou duren of Daley Sinkgraven zou door een Europese topclub worden ingelijfd.

Zelfs de naam Barcelona viel. De technisch vaardige Meppeler werd door sommige volgers in één adem genoemd met Iniesta, Messi en Xavi. ‘Tiki taka’ in Camp Nou: het was een prachtig vooruitzicht, maar voorlopig is de illusie groter dan de werkelijkheid.

Moeilijke start

Sinkgraven kende een moeizame start bij Ajax en groeide pas onder Peter Bosz uit tot een vaste basisspeler, opmerkelijk genoeg als linksback. Op die positie kwam hij in de Nederlandse competitie in verdedigend opzicht nauwelijks in de problemen.

Bij balbezit had hij zeker meerwaarde voor het elftal. Bij Sinkgraven gaat diepte altijd voor breedte, waardoor de opbouw van Ajax er ineens een stuk verzorgder uitzag.

Bovendien was hij uitstekend in staat om de ruimtes te bespelen, die ontstonden op de momenten dat linksbuiten Amin Younes naar binnen trok.

Geblesseerd

In de kwartfinale van de Europa League, thuis tegen Schalke 04, raakte Daley Sinkgraven geblesseerd. Hij miste de finale tegen Manchester United en keerde alleen vorig seizoen, in de uitwedstrijd tegen NAC, nog een keer terug in de basis.

Daarna sloeg het noodlot opnieuw toe en raakte de Meppeler in de vergetelheid. Door een gecompliceerde knieblessure staat hij nu al anderhalf jaar buitenspel en dat is uitermate frustrerend voor deze voetballer, die zich veel meer van zijn avontuur bij Ajax had voorgesteld.

Groepstraining

De lange periode van revalideren zit er nu bijna op. Afgelopen week gaf Ajax-trainer Erik ten Hag aan dat hij verwacht dat Daley Sinkgraven nog dit jaar aansluit bij de groepstraining, om er direct aan toe te voegen dat de club geen enkel risico neemt met de speler.

Hij zal rustig worden gebracht, waarbij Ten Hag – refererend aan de blessure – zelfs het woord ‘carrièrebedreigend’ in de mond nam.

Hoe dan ook: het is goed om te horen dat er eindelijk licht is aan het eind van de tunnel. Maar dan komt direct het volgende vraagstuk op tafel: krijgt een fitte Daley Sinkgraven na de winterstop bij Ajax voldoende speelminuten om weer op niveau te komen?

De vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden. Er is weinig verbeelding voor nodig om te veronderstellen dat hij vooral in Jong Ajax zijn opwachting zal maken, nu de hoofdmacht een overschot aan middenvelders heeft en de linksbackpositie onomstreden is geworden sinds de komst van Nicolás Tagliafico.

Verhuur

Hoe zouden Ajax en Sinkgraven aankijken tegen een mogelijke verhuur? Mocht het antwoord positief zijn, dan adviseer ik de beleidsmakers van PEC Zwolle om zo snel mogelijk contact te leggen met de stilist uit Meppel. De kwakkelende formatie uit Overijssel kan namelijk wel wat creativiteit gebruiken.

Maar ook elk ander scenario zorgt voor een glimlach. Het is goed dat Daley Sinkgraven straks weer op de velden te bewonderen is. We hebben hem veel te lang moeten missen.

Na de pijn en de revalidatie is het nu de hoogste tijd om een belofte in te lossen.