Ruiner Kleindieren Club viert 60-jarig bestaan

Ruinen - De Ruiner Kleindierenclub (RKC) bestaat zestig jaar en viert dat tijdens de clubshow in de sportzaal op sportpark de Baete. De club bestaat uit liefhebbers van het houden van kleindieren, zoals hoenders, konijnen en sierduiven.

Er was belangstelling om deze hobby gezamenlijk te beleven, de dieren te showen aan het publiek en zelfs wedstrijden te houden. Om een en ander officieel te maken werd op 1 september 1958 de Ruiner Kleindieren Club (RKC) opgericht. Vanaf dat jaar is er ieder jaar een clubtentoonstelling waar dieren zijn te bewonderen die geheel volgens de reglementen van het FB (Fokkersbelang) zijn gefokt. De leden kunnen met hun lidmaatschap ook meedoen aan tentoonstellingen elders. Zo wordt onder andere deelgenomen aan de jaarlijkse grote show van Noord-Nederland in de TT-Hal in Assen.

Bloeiende vereniging

Dit jaar bestaat de RKC 60 jaar en is volgens voorzitter Meine Jan Zegeren, die inmiddels zelf 52 jaar lid is van de vereniging, nog steeds een gezellige en bloeiende vereniging met ruim 56 leden, waarvan 5 leden in het bestuur. Het jubileum wordt dit jaar gevierd met een feestelijke clubtentoonstelling op vrijdag 9 en zaterdag 10 november in het in het sportgebouw aan de Wolvenweg 10 in Ruinen.

Inmiddels zijn er al 200 dieren aangemeld voor de jubileumshow. Onder de inzendingen zijn diverse konijnenrassen, zoals de Franse, Engelse en Duitse Hangoren, Groot Zilver en Witte Weners te zien zijn en onder de hoenders en dwerghoenders de Orpington, New Hampshire en Sussex Kriel. Klinkende namen als Coburger Leeuwerik, de Giant Homer en Frankische Trommelduif vertegenwoordigen de sierduiven.

Beoordeling

Er zijn met de mooiste dieren door de exposanten geldprijzen, bekers en certificaten te winnen die onder meer beschikbaar gesteld worden door de betrokken bonden Kleindier Liefhebbers Nederland(KLN) en Nederlandse Bond van Sierduiven Liefhebbers-Verenigingen(N.B.S.). De keurmeesters worden geleverd door het FB(Fokkersbelang). De structuur van de veren, de kam en de oogkleur zijn bijvoorbeeld onderdelen van een deskundige beoordeling van de keurmeester bij de hoenders en de duiven.

De jubileumshow van RKC Ruinen is in het Sportgebouw, Wolvenweg 10 Ruinen en wordt vrijdagavond 9 november om 20.00 uur feestelijk geopend in de kantine van VV Ruinen, door de heer Schenkel, voorzitter van de Noordshow en er is een hapje en drankje. De tentoonstelling is die avond tot 22.00 uur geopend en zaterdag 10 november van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang gratis.